Zero waste to filozofia polegająca na maksymalnej redukcji odpadów i poszanowaniu otaczającego nas środowiska. Ten styl życia wciąż zyskuje na popularności – nic więc dziwnego, że wiele osób stosuje ekologiczne rozwiązania w swoich domach. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie naturalne rozwiązania wprowadzić do kuchni?
Po pierwsze – planuj zakupy
Kuchenne zero waste ma początek w… sklepie spożywczym – właśnie w tym miejscu należy rozpocząć rozsądne gospodarowanie żywnością. Aby nie kupować nadmiaru jedzenia, warto zabrać ze sobą listę zakupów lub plan posiłków na kilka najbliższych dni. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie weźmiesz zbędnych produktów i nie wrzucisz do koszyka przypadkowych artykułów. Tego typu spis możesz zamieścić na tradycyjnej kartce, ale bardziej ekologiczne będzie wykorzystanie jednostronnie zadrukowanego papieru czy notatnika w telefonie lub tablecie.
Po drugie – nie marnuj jedzenia
Marnowanie jedzenia to jeden z najpoważniejszych problemów, dlatego warto wykorzystać wszystkie zakupione produkty oraz te części owoców i warzyw, które na pierwszy rzut oka wydają się bezużyteczne. Co można z nich zrobić?
- Warzywne babeczki z dodatkiem pokrojonych drobno łodyg kalafiora lub brokułu oraz skórki marchewki, pietruszki i ziemniaków.
- Z kiszonych buraków, które pozostały po zakwasie możesz zrobić smaczny bigos z wędzonymi śliwkami.
- Ze skórek i ogonków marchwi, pietruszki, selera i rzepy ugotujesz pyszny bulion warzywny. Warto dodać do niego łupinki czosnku i cebuli, które zawierają cenne antyoksydanty!
- Gdy w lodówce zostało Ci trochę papryki, pomidorów i łodygi selera naciowego, przyrządź wegańskie leczo. Danie będzie smaczniejsze, jeśli przygotujesz je na patelni z systemem kontroli zużywanego oleju. Tego typu akcesoria są dostępne m.in. w ofercie sklepu https://zasmakujradosci.pl/patelnia-z-powloka-teflon-florina-oil-control-28-c.
- Na bazie liści rzodkiewek przygotuj sałatkę lub aksamitną zupę krem.
- Z czerstwego pieczywa zrób bułkę tartą.
- Z obierek jabłek ugotuj smaczny kompot, a ze skórek ziemniaków upiecz lub usmaż ekologiczne chipsy.
- Ze zbyt dużej ilości ugotowanych ziemniaków zrób kopytka lub zapiekankę.
Po trzecie – stosuj ekologiczne środki czystości
Kuchnia to miejsce, w którym przygotowywane jest jedzenie, dlatego warto zadbać o czystość w nim. Warto zastąpić sklepowe detergenty domowymi środkami, przygotowanymi na bazie octu, sody oczyszczonej i soku z cytryny. Taka mieszanka doskonale poradzi sobie np. z zaciekami na meblach czy tłustymi plamami na kuchennym blacie. Tą pastą możesz wyczyścić też kuchenkę mikrofalową czy piekarnik. Fantastycznym zamiennikiem tradycyjnych zmywaków i ściereczek będą natomiast silikonowe myjki i szczotki z naturalnego włosia, które w przeciwieństwie do tradycyjnych szmatek, posłużą w kuchni przez długie lata. Z kolei kuchenne ręczniki doskonale zastąpią bawełniane ściereczki.
Po czwarte – korzystaj z lnianych torebek na pieczywo
Szybkie czerstwienie pieczywa jest zazwyczaj konsekwencją złego przechowywania. Aby cieszyć się świeżością i chrupkością wypieków dłużej, warto zainwestować w lniane woreczki, które odprowadzają nadmiar wilgoci i zapobiegają powstawaniu pleśni. Ten materiał wyróżnia się także właściwościami antybakteryjnymi, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Tego typu opakowania stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych chlebaków, które bardzo często zajmują dużo miejsca. Wykonane z lnu woreczki można kupić podczas lokalnych targów lub w sklepach z ekologicznym asortymentem, ale najwięcej satysfakcji przyniesie własnoręczne uszycie tego gadżetu.
Po piąte – używaj wielorazowych produktów
Odpowiedni sposób przechowywania żywności jest bardzo istotny. Aby przedłużyć świeżość produktów, warto trzymać jedzenie w wielorazowych opakowaniach, takich jak plastikowe pudełka (oznaczone symbolem kieliszka i widelca), szklane naczynia czy biodegradowalne wegańskie owijki wykonane z bawełny i wosku sojowego. Na rynku pojawia się coraz więcej rozwiązań tego typu – doskonałym przykładem jest chociażby zaprojektowana przez Różę Rutkowską organiczna folia SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) z grzybka herbacianego, którą po użyciu można wykorzystać jako kompost lub… zjeść. Dobrym pomysłem na ograniczenie plastiku i folii w kuchni będą też metalowe słomki do napojów czy szklane butelki na wodę.