Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Nawet zagorzali do tej pory przeciwnicy tego typu jedzenia, zaczynają mu ulegać. Nic w tym dziwnego, gdyż ryż w połączeniu z paluszkami krabowymi, łososiem, cukinią, krewetkami czy innymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Poza tym, jedzenie sushi stało się teraz przebojem w lekkim stylu odżywiania się. Nie tylko pomaga schudnąć, ale również zapewnia lepsze samopoczucie. Oczywiście istnieją różne rodzaje sushi i rozmaite mogą być dodatki do nich (owoce morza, tofu, warzywa, wodorosty), tak więc każdy z nas ma szansę wybrać coś pod siebie. Czym jest sushi, chyba nie muszę tłumaczyć. Wspomnę tylko, że jest to typowo japońska potrawa, której podstawowym składnikiem jest gotowany ryż z dodatkiem octu ryżowego. Uwaga! Sushi to nie kawałek surowej ryby. Taka potrawa nazywa się sashimi. Sushi to tak naprawdę zakwaszany ryż. W dzisiejszych czasach, składniki na sushi są dość łatwo dostępne, dzięki czemu każdy z nas może sobie przyrządzić smaczną przekąskę w zaciszu własnego domu. Jak zrobić sushi i o czym należy pamiętać?
Robienie sushi to sztuka
Mówi się, że robienie sushi to prawdziwa sztuka. I faktycznie jest w tym sporo racji. Nie bez powodu, mistrzowie sushi poświęcają aż 10 lat, aby opanować wszystkie jej tajniki. Poza wyrafinowanym smakiem, sushi musi odznaczać się elegancką, jednocześnie oryginalną formą tak, żeby samo patrzenie na nie sprawiało radość. Samodzielne przygotowanie sushi może być wyzwaniem. To prawda, ale na pewno jest też świetną zabawą. Na babski wieczór czy rodzinne spotkanie jest jak znalazł! Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na sushi. I całe szczęście. Nie musimy od razu rzucać się na głęboką wodę i robić jedzeniowe origami. Bardzo popularny i stosunkowo prosty do wykonania rodzaj sushi to nigiri. Jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu, tak więc każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Najbardziej lubiane są maki – rolki. I teraz od stopnia naszego zaawansowania, możemy zrobić hoso maki – małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz, futo maki – duże rolki z kilkoma składnikami i ryżem wewnątrz lub ura maki, gdzie ryż znajduje się już na zewnątrz.
Jak zrobić sushi – podstawowe zakupy
Zanim powiemy sobie, jak zrobić sushi, napiszmy sobie co dokładnie będzie nam potrzebne, wręcz niezbędne. Na czele listy zakupowej powinien znaleźć się ryż do sushi. Jeśli mamy taką możliwość, powinniśmy kupić ten faktycznie przeznaczony do sushi. Na pewno ułatwi nam późniejszą pracę. Zwykły ryż raczej się nie nadaje, bo w trakcie robienia sushi może się rozpadać. Problem tkwi w tym, że nie jest wystarczająco kleisty. Jakie jeszcze składniki na sushi będą potrzebne?
Kolejnym składnikiem na liście jest ocet ryżowy. Bez niego nie zaprawimy ryżu, dlatego nie należy go pomijać. Odradzam zastępowanie octu ryżowego zwykłym octem. Dlaczego? Bo wtedy możemy popsuć ryż i całą potrawę. Przygotowane sushi nie będzie miało wówczas tego charakterystycznego smaku.
Sos sojowy to kolejna pozycja na zakupowej liście. Zaraz za nim znajduje się imbir marynowany oraz wasabi, czyli japońska odmiana chrzanu. Jeśli chodzi o imbir, to możemy kupić różowy lub biały – w zależności od indywidualnych upodobań. Wasabi dostępne jest w tubce lub proszku.
Jeśli chcemy robić maki, będziemy także potrzebować Nori, czyli ciemnozielonych płatków z prażonych alg morskich oraz niewielkiej maty zrobionej z bambusa, która umożliwia zwinięcie składników w rolkę.
Jeśli chodzi o dodatki do sushi, to tak jak pisałam wcześniej – mogą być rozmaite. Dobrze wybrać te, które często jemy na co dzień. Proponuję łososia, makrelę lub tuńczyka, awokado, ogórka, białą rzodkiew. Jeśli lubisz, możesz postawić też na paluszki krabowe, a smak rolki wzbogacić niewielką ilością serka kremowego lub majonezu. Dobrze sprawdzą się również owoce morza, zwłaszcza krewetki i kalmary.
Jak zrobić sushi – gotujemy ryż
Podstawą dobrego sushi jest odpowiednio ugotowany ryż. Zanim więc powiemy sobie, jak zrobić sushi krok po kroku, powiedzmy sobie, jak ugotować ryż tak, aby był idealny. Jeszcze przed wrzuceniem ryżu do garnka, warto go przepłukać na sicie. Ja zazwyczaj robię to 4 razy – do momentu, aż woda będzie przezroczysta. Następnie zalewamy ryż wodą i odstawiamy na około 20 minut. Chodzi o to, żeby ziarenka stały się mlecznobiałe. Gdy takie się staną, odcedzamy ryż i zalewamy porcją świeżej wody. Zagotowujemy, raz na jakiś czas mieszając ryż. Gotujemy mniej więcej 15 minut. Przez kolejne 15 minut ryż musi sobie odpocząć poza kuchenką. Tak więc odstawiamy go na bok. W międzyczasie możemy sobie przygotować nadzienie do sushi. Uwaga! Żeby ryż stał się lepki i tym samym dobrze później się trzymał, musimy trochę mu pomóc, dodając specjalną zaprawę. Przygotowuje się ją z octu ryżowego, cukru i soli, zagotowując na małym ogniu. Gotową zaprawę dodajemy do ryżu dopiero wtedy, gdy stanie się zimna. W przeciwnym razie, robienie sushi mogłoby się nie udać.
Sushi maki – krok po kroku
Jak się robi sushi? Dziś podam wam przepis na sushi maki, gdyż są one dość proste w przygotowaniu. Jedyne, co się przyda to zdolności manualne. Do robienia sushi trzeba podejść ze spokojem. Bylejakość nie jest tu mile widziana. Główną rolę gra staranność i dbanie o detale. Zaczynamy? To do dzieła! Najprostszy przepis na sushi brzmi następująco:
1. Gromadzimy składniki. Dziś potrzebne będą: ryż, nadzienie, płat nori oraz mata bambusowa. Na macie wykładamy płaty nori – błyszczącą stroną do góry. Następnie rozprowadzamy na nich ryż – koniecznie cienką warstwę. Jak ugotować ryż i jak go zaprawić znajdziesz powyżej. Na dłuższych brzegach zostawiamy trochę wolnego miejsca. Na środku wykładamy nadzienie.
2. Małą ilością wasabi smarujemy linię wzdłuż krawędzi nori, ale po stronie bez ryżu. Polecam robić to palcem, żeby faktycznie tego wasabi nie znalazło się zbyt dużo. Krawędź od strony ryżu delikatnie smarujemy wodą.
3. Teraz uważnie – zaginamy matę od dołu w kierunku środka tak, aby jej końcówka znalazła się zaraz za nadzieniem. Zwijamy i rolujemy ciasno do końca, przesuwając matę w górę.
4. Na koniec, przy pomocy ostrego noża, przygotowaną rolkę kroimy na mniejsze krążki.
Jak podać sushi
Wiemy już, jak zrobić sushi (no, przynajmniej te podstawowe). Powiedzmy sobie jeszcze, jak je serwować. W końcu sposób podania ma także duże znaczenie. Większość z nas je oczami. Warto więc zadbać, aby zastawa była odpowiednia. Niezbędne są oczywiście pałeczki i miseczki na sos. Dla mnie ważnym gadżetem jest deska do serwowania sushi. Jeśli zamierzasz częściej robić sushi, warto się w nią zaopatrzyć.