Zdrowy kurczak – warto, czy nie?

Mięso z kurczaka wciąż cieszy się dużą popularnością i jest najchętniej wybieranym mięsem spośród wszystkich dostępnych. Za co lubimy kurczaka? Przede wszystkim za jego delikatność, uniwersalność i wszechstronność. Niezależnie od tego, jak go przygotujemy i z czym podamy – zawsze zachwyca smakiem i aromatem. Do tego jest bardzo prosty w obróbce. Prawda jest taka, że nie potrzebuje wiele do szczęścia, żeby smakować naprawdę wybornie. Wiele osób zastanawia się czy zdrowy kurczak jest faktycznie zdrowy i czy warto go na stałe włączyć do swojej diety. Czas rozwiać wątpliwości.

Zdrowy kurczak – wartości odżywcze

Zacznijmy od tego, że zdrowy kurczak ma mnóstwo zalet, a przede wszystkim w swoim składzie zawiera cenne składniki odżywcze z witaminami i minerałami na czele. Jest dobrym źródłem cynku – tak potrzebnego nam do sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego, a także selenu, fosforu i magnezu. Jest też źródłem witaminy B12, która odpowiada za transport kwasu foliowego do komórek oraz aminokwasów egzogennych, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Co ciekawe, już jedna średniej wielkości pierś z kurczaka jest w stanie pokryć ponad 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i 100% zapotrzebowania na witaminę B3, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego.

Nie można również zapomnieć, że to właśnie zdrowy kurczak jest doskonałym źródłem białka, które jest podstawą diety sportowców oraz osób aktywnych, preferujących tzw. fit life. Uwaga! Mięso z kurczaka dostarcza również do organizmu koenzym Q10. Ten z kolei sprawia, że możemy zapomnieć o zmarszczkach i cieszyć się gładką skórą.

mięso z kurczaka

Delikatne mięso z kurczaka

Kurczak stanowi świetną propozycję zarówno dla dzieci, jak również osób starszych. Jego mięso jest tak delikatne i lekkostrawne, że z powodzeniem możemy być serwowane osobom z wrażliwym układem pokarmowym. Co więcej – mięso z kurczaka doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczne, a przy okazji zapewnia uczucie sytości na długi czas. Na pewno posiada mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięsa i jest łatwiej przyswajalne niż wieprzowina lub wołowina. Stąd poleca się je osobom, które muszą kontrolować cholesterol oraz mającym problemy z układem krążenia.

Dlaczego więc boimy się kurczaka?

Zdrowy kurczak to bez wątpienia produkt, który powinien znaleźć się w naszej diecie, o ile oczywiście nie jesteśmy wegetarianami czy weganami. Jednakże wiele osób wciąż boi się po niego sięgać, głównie z obawy przed zawartymi w nim antybiotykami i hormonami. Czy słuszne są te obawy? Teoretycznie mięso z kurczaka, które trafia do sklepów powinno być całkowicie wolne od takich substancji, gdyż prawo surowo tego zabrania. Chcąc mieć jednak 100% pewność, że zdrowy kurczak jest naprawdę zdrowy i wartościowy najlepiej kupować mięso posiadające stosowne certyfikaty.

Kurczak Zagrodowy – zdrowy kurczak

To, że nie warto kupować mięsa z nieznanego źródła, wie chyba każdy. Tylko certyfikowane produkty dają nam gwarancję zdrowia i bezpieczeństwa. Tak jest z kurczakiem zagrodowym, który chowany jest w naturalnych warunkach – w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast i karmiony paszą roślinną bez GMO.  Co ważne, podczas chowu nie podaje się mu żadnych antybiotyków, dzięki czemu jest w 100% naturalny! Zagrodowy polecany jest między innymi ze względu na bogate wartości odżywcze i niepowtarzalny smak mięsa. Wybierając Zagrodowego mamy pewność, że sięgamy po produkt wysokiej jakości i z pewnego źródła (sprawdź tu: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Dodaj komentarz