Stewia – stosować, czy nie?

stewia słodzik

Cukier szkodzi i należy ograniczać jego ilości w codziennym życiu. Co do tego, nie ma żadnych wątpliwości. No dobrze, ale przecież czasami mamy ochotę na posłodzenie sobie kawy lub herbaty. Co wtedy robić? Możemy na przykład wybrać jeden z zamienników tradycyjnego cukru. Wbrew pozorom, możliwości jest całkiem sporo. Oczywiście odradzam sztuczne słodziki, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Lepszą opcją są naturalne substancje słodzące. W ostatnim czasie prym w kategorii popularności wiedzie stewia. Czy faktycznie jest taka dobra i zdrowia, jak mówią? Sprawdźmy to!

Czy stewia jest bezpieczna?

Stewia to substancja roślinna, a więc naturalna. Jest bardzo słodka i nie zawiera kalorii. Brzmi zbyt dobrze, żeby było prawdą? A jednak! Liczne organizacje zdrowotne zgodnym głosem przyznają, że stewia może być bezpiecznie wykorzystywana do produkcji żywności i bezpiecznie spożywana. Jednakże dopuszczalne dzienne spożycie stewii nie powinno przekraczać 4 mg na kilogram masy ciała. Tak więc jak w przypadku wszystkich innych produktów, można ją spożywać, ale warto robić to z umiarem. Wtedy i wilk będzie syty i owca cała.

Stewia – zastosowanie

Dziś stewia dostępna jest w różnej postaci, co pozwala na uniwersalne jej wykorzystanie. Nie służy już tylko jako słodzik do kawy. Z powodzeniem może być dodawana do jogurtu, ciast, deserów i sosów. Możemy też dosładzać nią zimne napoje. Trzeba tylko pamiętać, że jest o wiele słodsza niż zwykły cukier i łatwo można przesadzić. Więc ostrożnie!

słodziki
stewia to świetna alternatywa dla zwykłego cukru

Korzyści dla zdrowia

Zacznijmy od tego, co ważne – stewia nie ma żadnego wpływu na stężenie glukozy we krwi, ani na odpowiedź insulinową. Nie powoduje też przyrostu masy ciała i wzrostu ciśnienia krwi. Co więcej – dietetycy polecają jej stosowanie osobom z nadwagą i takim, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Głównie dlatego, że ułatwia kontrolowanie wagi, a poza tym zmniejsza wartość energetyczną posiłku.

Ten naturalny słodzik jest też doskonałą propozycją dla alergików. Badania wykazały, że prawdopodobieństwo uczulenia jest bardzo niskie, tak więc można uznać stewię za produkt nie powodujący alergii.

Dodaj komentarz