Zdrowe gotowanie z marką Philipiak

duże naczynie ze stali szlachetnej

Zdrowe gotowanie zaczyna się od zakupu odpowiednich garnków. To nieprawda, że najważniejsza jest żywność bio i eko, bo jeśli będziemy poddawać ją obróbce w niewłaściwych naczyniach, to i tak na nic się to zda. Odpowiednio dobrane garnki mają niekwestionowany wpływ na jakość, a także smak i aromat przygotowywanych posiłków. Emaliowane naczynia, zwłaszcza te słabej jakości, zaczynają odchodzić do lamusa, a ich miejsce dumnie zajmują produkty wykonane ze stali szlachetnej. Całe szczęście mamy dziś ogromny wybór naczyń do gotowania, pieczenia i smażenia bez tłuszczu, soli, a nawet i wody. Najlepszą odpowiedzią na potrzeby osób dbających o zdrowe odżywianie są naczynia Philipiak. W ofercie marki znajdziemy naprawdę bogaty wybór garnków – dla każdego coś odpowiedniego. Na pewno przydatny będzie duży garnek – w sam raz dla większej rodzinki, jak również naczynie do gotowania na parze lub garnek do gotowania makaronu, jeśli ktoś preferuje kuchnię włoską.

Philipiak – marka z misją

Marki Philipiak chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pochodzi z Lombardi, a od 1967 roku specjalizuje się w produkcji najwyższej jakości naczyń i garnków wykonanych ze stali szlachetnej. Jej produkty cieszą się ogromną popularnością nie tylko na świecie, ale także na naszym rodzimym rynku. Szczególnie upodobali je sobie fani tzw. fit life, a więc osoby dbające o zdrowe i racjonalne odżywianie, a także smukłą sylwetkę. Jednakże Philipiak to coś więcej niż tylko eleganckie i doskonałej jakości garnki. To także marka, której na sercu leży promowanie zdrowego stylu życia. Nie bez powodu z jej inicjatywy zostały reaktywowane obiady czwartkowe – spotkania, podczas których znani i lubiany dyskutują o współczesnych trendach żywieniowych i szerzeniu zdrowego stylu życia. Nic dziwnego, że Philipiak szczyci się coraz to szerszym gronem zwolenników. Żadna polska marka związana z działalnością kulinarną nie była kojarzona z promowaniem zdrowego stylu życia tak bardzo, jak włoski Philipiak. I tego właśnie mogą pozazdrościć mu konkurencyjne instytucje.

Mały czy duży garnek – zawsze zdrowo!

Niezależnie od tego, czy wybierzesz duży garnek, czy swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem rozpoczniesz od innego naczynia marki Philipiak, to efekt będzie ten sam. Wszystkie produkty włoskiego producenta mają jeden, wspólny cel – ułatwić przygotowywanie zdrowych, lekkich i aromatycznych potraw. Korzystając z garnków i naczyń Philipiak możemy gotować bez użycia soli i tłuszczu. Patelnie posiadają specjalnie zaprojektowane dno non-stick, które sprawia, że smażone potrawy nie przywierają do powierzchni, mimo braku masła, czy oleju. Garnki umożliwiają gotowanie warzyw w małej ilości wody i co ważne – bez dodatku soli. Uprzedzam pytania, które na pewno się pojawiają – warzywa gotowane bez soli naprawdę świetnie smakują. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że smakują o niebo lepiej, bo naturalnie! Do tego zachowują swój naturalny kolor i aromat. A o to właśnie chodzi w gotowaniu, aby wydobywać z produktów to, co najlepsze, a nie maskować smaku solą. I jeszcze jedno – gotowanie bez tłuszczu i soli pozwala cieszyć się potrawami o wiele mniej kalorycznymi niż ma ta miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania. To z kolei ułatwia dbanie o zgrabną i szczupłą sylwetkę.

duży garnek philipiak

Duży garnek dla całej rodziny

Masz dużą rodzinę? A może uwielbiasz gotować dużo i na kilka dni? Wybierz duże naczynie ze stali szlachetnej Philipiak. W ten sposób oszczędzić swój czas i energię. Tego typu naczynie, podobnie zresztą jak wszystkie inne oferowane przez włoskiego producenta, zostało wykonane z doskonałej jakości stali szlachetnej co oznacza, że jest odporne na odkształcanie się i gwarantuje najwyższą jakość gotowania. Poza tym duży garnek, jak pozostałe naczynia Philipiak, posiada dno o stosunkowo grubym przekroju, co z kolei umożliwia równomierne nagrzewanie się ścian i znacznie lepszy rozkład temperatur. Warto jeszcze wspomnieć o satynowym wnętrzu garnka, które czyni go bardziej odpornym na zarysowania.

Gdy masz w domu alergika…

Naczynia Philipiak, w tym także duże naczynie ze stali szlachetnej to produkty antyalergiczne i antybakteryjne. W momencie, kiedy mamy w domu małego alergika lub sami mamy skłonności do alergii, gotowanie w takim garnku jest o wiele bezpieczniejsze.

Duży garnek – duża oszczędność

Nie tylko duży garnek zapewni ci sporą oszczędność w domowym budżecie. Zrobią to wszystkie naczynia Philipiak, które oprócz tego, że są piękne i zapewniają zdrowe gotowanie, są też energooszczędne. Dzięki temu, że temperatura w takim garnku rozkłada się równomiernie, sam proces gotowania przebiega szybciej.

Design na medal

Jeśli chodzi o sam design produktów Philipiak to on również zasługuje na pochwałę. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które preferują minimalistyczne, nowoczesne, aczkolwiek estetyczne rozwiązania. Bo naczynia Philipiak mimo, że są oszczędne w formie, to jednak uwodzą wysublimowanym pięknem. Ten minimalistyczny design sprawia też, że bez problemu odnajdują się w każdej kuchni i pasują do każdej aranżacji.

Jak dbać o garnki Philipiak?

Duży garnek, patelnia, szybkowar, naczynie do gotowania makaronu – wszystkie garnki Philipiak łączy nowoczesne podejście do gotowania, a także trwałość, wysoka odporność na różnego rodzaju uszkodzenia oraz wygoda użytkowania. Trwałość i wytrzymałość naczyń Philipiak wynika przede wszystkim z materiału, z jakiego zostały wykonane. Mowa tu o stali szlachetnej. Materiał ten jest w stanie przetrwać długie lata w nienaruszonym stanie. Nie oznacza to jednak, że możemy z takimi garnkami robić co tylko nam się podoba. O nie także trzeba dbać w należyty sposób. Przede wszystkim nie należy używać do nich metalowych akcesoriów. Najlepsze są te drewniane lub wykonane z tworzyw sztucznych. Garnki ze stali nierdzewnej należy dokładnie myć po każdym użyciu, ale nie wkładając od razu gorącego garnka pod zimną wodę. Duża różnica temperatur nie jest wskazana nawet w przypadku tak wytrzymałego materiału jakim jest stal nierdzewna. Jeśli jedzenie przywarło, wystarczy namoczyć garnek i odczekać kilka do kilkudziesięciu minut, w zależności od potrzeb. O czym jeszcze warto pamiętać? Na pewno o tym, że stal nie lubi ostrych gąbek i silnych detergentów, więc dla dobra naszych garnków lepiej z nich zrezygnować. Garnki Philipiak warto traktować łagodnie, mimo że słyną ze swojej ponadprzeciętnej wytrzymałości. Polecam czyścić je przy pomocy delikatnej myjki i równie delikatnego płynu do mycia.

Dodaj komentarz