Wiosna sprzyja wprowadzaniu zmian w naszym jadłospisie. Niektórzy zaczynają intensywnie się odchudzać, inni stosują głodówki lub diety oczyszczające. Oczyszczenie organizmu ze wszelkich złogów, sprawi, że będziemy czuli się lżejsi, sprawniejsi, a nasza cera będzie promienna.
Lekkie i domowe menu
Podstawą każdej diety oczyszczającej jest wyeliminowanie z jadłospisu potraw ciężkostrawnych, tłustych, smażonych, zarówno tych z barów szybkiej obsługi, jak i domowych kotletów schabowych czy zabielanych zup. Nie wolno pić alkoholu, jadać słodyczy i żywności wysoko przetworzonej. Najlepiej robić samodzielnie zupy, gotować warzywa na parze, mięso gotować lub piec na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, zajadać się sałatkami i surówkami, zamiast bułki z serem zjeść płatki owsiane, kaszę jaglaną czy pełnoziarniste pieczywo z twarożkiem. Taka urozmaicona i niezwykle zdrowa dieta powinna trwać od 10 do 14 dni, zanim poczujemy się lżejsi i zdrowsi, jednak najlepiej by została wprowadzona na zawsze.
Diety jednostronne i głodówki
Można także zdecydować się na bardziej monotematyczną, ale za to krótszą dietę oczyszczającą: sokową, jabłkową, warzywno-owocową, zbożową, śliwkową czy koktajlową. Takie diety jednak powinny trwać krócej – do 14 dni, a przejście na nią należy poprzedzić badaniami lekarskimi. Znaleźć można też fanów głodówek, ta jednak nie powinna trwać dłużej jak 3 dni. Głodówkę można jednak przeprowadzać raz w tygodniu.