Szybkowar w nowoczesnym wydaniu – poznaj produkty marki Philipiak

szybkowar na kuchni

Każdy pasjonat kuchni i gotowania wie, że dobór produktów czy przypraw to tylko połowa sukcesu. Druga połowa zależy od tego, jakimi narzędziami dysponujemy w kuchni. A narzędzia kucharza to oczywiście garnki i przybory, które pozwalają na przyrządzenie potrawy w sposób idealny do A do Z. Na rynku pojawia się wiele nowoczesnych urządzeń i zestawów garnków mających ułatwić nam gotowanie, prawda jest jednak taka, iż często najlepsze są stare, sprawdzone sposoby, nieco poprawione w oparciu o obecną wiedzę i możliwości technologiczne. Jednym z takich naczyń jest niepozorny szybkowar. Szybkowary znane są już XVII wieku, a dziś wraca do łask w odświeżonej wersji dzięki marce Philipiak!

Szybkowary – trochę historii…

Szybkowary, nazywane też „kociołkami Papina” od nazwiska ich wynalazcy, pojawiły się po raz pierwszy w 1679 roku. Urządzenie to wynalazł Daniel Papin, który zauważył, że kości gotowane w szybkowarze ulegają zmiękczeniu i nabierają elastyczności. Szybkowar szybko znalazł szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ pozwalał na szybkie przyrządzanie zdrowych posiłków dla całej rodziny. Nic zatem dziwnego, że przetrwał do dziś i wrócił do nas z pewnymi unowocześnieniami.

Na jakiej zasadzie działają szybkowary? Są to bardzo szczelne garnki, które umożliwiają obróbkę termiczną przy użyciu pary wodnej. Kluczem jest wzrastające ciśnienie wewnątrz naczynia, podnosząc temperaturę wody i doprowadzając ją do września w stosunkowo krótkim czasie. Na pokrywce garnka umieszczony jest specjalny otwór, którego celem jest odprowadzanie nadmiaru pary wytwarzanej w procesie gotowania oraz regulowanie ciśnienia. Szybkowar umożliwia przyrządzanie zdrowych, aromatycznych posiłków w krótkim czasie.

szybkowar gotowanie

Szybkowary marki Philipiak – tradycja i nowoczesność w jednym

Szybkowar marki Philipiak wykonany jest z nierdzewnej stali szlachetnej wysokiej jakości. Posiada grube, akutermiczno-iindukcyjne dno oraz pokrywę z trzema zaworami bezpieczeństwa. Pokrywa jest wyposażona także w mechaniczny regulator, który pozwala zachować stały poziom ciśnienia podczas całego procesu gotowania. Aby jeszcze zwiększyć bezpieczeństwo użytkowania, szybkowary marki Philipiak posiadają funkcję automatycznej blokady oraz specjalny sygnalizator. By z kolei gotowanie w szybkowarze było jeszcze praktyczniejsze, do zestawu dołączono specjalny wkład umożliwiający jednoczesne gotowanie na dwóch poziomach. Szybkowar to urządzenie, które powinno zagościć w każdej kuchni. Model oferowany przez markę Philipiak jest niezwykle odporny na uszkodzenia oraz zużycie. Mimo nowoczesnych udogodnień, nie jest skomplikowany w obsłudze i zachował swoje pierwotne przeznaczenie. Więcej na jego temat przeczytacie tutaj: http://www.philipiakmilano.pl/szybkowar

Oprócz szybkowarów, marka Philipiak jest także producentem i dystrybutorem zestawów naczyń do gotowania na parze, gotowania w tradycyjny sposób w małej ilości wody czy też smażenia bez użycia tłuszczu. O jednym z nich – Philipiak Milano Classic – przeczytacie więcej na stronie: http://www.philipiakmilano.pl/milano-classic).

Dodaj komentarz