Czy gotowanie na parze to coś, co wymaga specjalnych przygotowań? Może się wydawać, że nie, ale to tylko pozory. Owszem, samo gotowanie jedzenia na parze to zajęcie z pozoru proste i szybkie, jednak bez podstawowej wiedzy na temat samego procesu, może przerodzić się w same problemy. Jak zacząć gotować w ten sposób, by wizyta w kuchni zawsze była przyjemnością? Oto kilka prostych porad.
Mamy już kalendarzową wiosnę i choć za oknem nie widać jej jeszcze w pełni, to niedługo wszyscy powinniśmy ją poczuć. Wiosna to także doskonały moment na to, by zacząć zdrowiej się odżywiać i uprawiać więcej aktywności fizycznej. My zajmiemy się tym pierwszym, bo gotowanie na parze to idealny sposób na połączenie smacznych posiłków z tymi zdrowymi.
Gotowanie na parze – od czego zacząć?
Jak sama nazwa wskazuje, gotowanie na parze jest czynnością opierającą się na prostej metodzie. Do samego przygotowania potrawy potrzeba będzie więc odpowiedniego garnka, wkładu do niego oraz pokrywki. Można też skorzystać z parowarów, ale to dodatkowe koszty, a nie każdy chce od razu inwestować w sprzęt, który później może stać nieużywany. Jeżeli jednak zabieramy się za zdrowe odżywanie, to lepiej zainwestować w odpowiednie garnki do gotowania. Dobrze wybrane będą służyły w kuchni przez całe lata, a będzie można z nich korzystać na wiele różnych sposobów.
Garnki to więc pierwsza rzecz, którą trzeba wziąć pod uwagę z momencie, kiedy zaczynam zdrowo się odżywiać. Stworzone z odpowiednich materiałów (stal nierdzewna to podstawa!) oraz pokryte dodatkową powłoką zapewniającą dłużą żywotność, to coś, co posłuży nam na całe lata. Na szczęście można obecnie kupować garnki pojedynczo, a nie w zestawach, więc wydatek nie będzie taki duży. Oczywiście można korzystać z tego, co mamy już w kuchni. Tutaj na pewno przyda się metalowy durszlak oraz duża pokrywka.
Jak gotować na parze oraz co?
Sam proces gotowania na parze jest dość prosty. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody tak, by zajmowała ona tylko część powierzchni naczynia. Im więcej jej wlejemy, tym dłużej się będzie gotowała. Należy też pamiętać, że przygotowywane w ten sposób potrawy same z siebie oddają trochę wody, więc jej duża ilość nie wpłynie dobrze na sam proces. Kiedy woda w garnku już się zagotuje, odpowiednio przygotowane potrawy umieszczamy na durszlaku lub specjalnym podajniku, a następnie przykrywany pokrywką. Czas gotowania zależy od tego, co akurat przygotowujemy.
A przygotować na parze można praktycznie wszystko. Począwszy od samych warzyw, poprzez ryby, a skończywszy na mięsach. Należy jednak pamiętać, że takie potrawy należy wcześniej odpowiednio przygotować. Warzywa powinny być pocięte na mniejsze fragmenty. Tak samo mięsa, bo inaczej będą się bardzo długo gotowały, a efekt i tak będzie niezadowalający. Kolejnym plusem gotowania na parze jest to, że większość z produktów zachowuje swoje wartości odżywcze oraz witaminy, czego nie można powiedzieć o smażeniu. Wprawdzie można już kupić patelnie, które pozwalają na smażenie bez tłuszczu, ale lepiej na początku spróbować gotowania na parze. Zdrowe gotowanie może nam się spodobać na tyle, że szybko z niego nie zrezygnujemy. I oby tak właśnie było.