Szybko i smacznie – czyli jak gotować

Ciepły, domowy i pożywny posiłek – to ideał, który pamiętamy z czasów dzieciństwa. Wszyscy znamy znaczenie i wartość dań przygotowywanych we własnej kuchni. Jednak pośpiech, duża ilość zajęć oraz ekspresowe tempo życia sprawia, że codzienne gotowanie staje się niemałym wyzwaniem. Taka sytuacja skutkuje najczęściej sięganiem po gotowe dania lub żywieniem się w fast foodach. Na szczęście, wystarczy tylko kilka kruczków, aby gotowanie stało się czynnością super szybką i mało absorbującą.

Zapasy – ratunek gdy czasu brak

  1. Gotuj na zapas – to chyba podstawowa i najważniejsza zasada na zabiegane dni. Wszystko co gotujemy, gotujemy w większej ilości czasu (zajmuje to tyle samo czasu co przygotowanie posiłku na jeden obiad) i mrozimy lub wekujemy. W dniach, w których kompletnie nie mamy czasu, takie zapasy sprawdzą się wręcz idealnie.
  2. Rób zapasy – w spiżarce oraz zamrażarce warto mieć kilka produktów, które umożliwią szybkie wyczarowanie smacznego i wartościowego posiłku. Produkty sypkie, takie jak makarony, ryże oraz kasze oraz mrożone warzywa to klucz do sukcesu każdej zabieganej pani domu. Zaopatrz się także w puszki z pomidorami oraz strączkami.

Z kartką w ręce

Planowanie posiłków być może brzmi staromodnie, pozwoli jednak znacznie skrócić czas jaki spędzamy w kuchni. W jaki sposób? Przede wszystkim szybciej i sprawniej zrobimy zakupy spożywcze a wiedząc co będziemy gotować łatwiej będzie nam zaplanować poszczególne czynności kuchenne oraz ugotować niektóre rzeczy na zapas (np. kasze lub ryż). Rozłożenie pracochłonnych czynności w czasie znacznie ułatwia i usprawnia przygotowywanie posiłków.

Przygotuj listę kilku ulubionych i szybkich posiłków – może się przydać w chwilach całkowitego kryzysu kulinarnego. Takie sprawdzone przepisy, które lubią domownicy i które praktycznie znasz na pamięć to idealne rozwiązanie także na dni kiedy mamy zły humor i nic nam się nie udaje – popisowe danie nie może nie wyjść!

Z technologią za pan brat

Naucz się korzystać ze zdobyczy techniki. Naprawdę mikser planetarny lub Termomix nie gryzą i są nieocenionymi pomocnikami kuchennymi. Dzięki nim szybko zagnieciesz ciasto lub rozdrobnisz  warzywa na zupę. Przeproś się także z kuchenką mikrofalową – już dawno obalono mity o jej szkodliwości, a jej używanie potrafi nawet o połowę skrócić czas przygotowywania niektórych potraw.

Dodaj komentarz