Pizza w Krakowie – w domu czy w lokalu?

pokrojona pizza na talerzu

Odwiedzając różnie miasta w Polsce, zawsze warto skosztować lokalnych specjałów. Niezależnie od tego czy jesteśmy w wielkiej metropolii, czy gdzieś na wsi. To samo tyczy się dań, które wydają się, że wszędzie mogą smakować tak samo. Bo np. czy pizza w Krakowie różni się od tej z Warszawy czy z Poznania? No i czy trzeba wychodzić na miasto zamiast zrobić ją samodzielnie?

Pizza to jeden z najbardziej popularnych posiłków na świecie, który na dodatek na stałe wpisał się już w popkulturę. Tym niesamowitym „plackiem z dodatkami” zajadały się nawet żółwie w popularnym komiksie czy serialu. To też jedno z tych dań, które doskonale sprawdza się w chwili, kiedy przychodzą do nas znajomi. Tylko czy lepiej przygotować ją samemu czy zamówić?

Pizza w Krakowie – gdzie najlepsza?

Zacznijmy może od tej drugiej możliwości, która jest najzwyczajniej w świecie… prostsza. Zamawianie jedzenia nie wymaga od nas wielkiego wysiłku, a na pewno o wiele mniejszego niż wtedy, kiedy chcielibyśmy zająć się przygotowaniem posiłku samodzielnie. Nie mówiąc już o sytuacji, gdy pojawiają się w naszym domu niespodziewani goście i nagle musimy nakarmić kilka osób. Tutaj jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie – skąd wiedzieć, gdzie zamówić dobrą pizzę?

Jedną z możliwości jest wpisanie w wyszukiwarkę hasła, np. pizza w Krakowie, najlepsza pizza w Krakowie itd. Wtedy dostaniemy naprawdę bardzo dużo wyników i możemy zacząć wybierać, choć należy wziąć pod uwagę to, że trochę zdajemy się na łut szczęścia. Najlepiej więc zdecydować się na sprawdzoną markę, która ma swoje lokale w całym kraju (np. Domino’s). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować czegoś nowego lub lokalnego. Często zdarza się tak, że w mniejszych restauracjach odkryjemy prawdziwego szefa kuchni, który przygotuje nam pizzę marzenie. Jednak w sytuacji, kiedy zależy nam na czasie i chcemy mieć pewność, że nie będziemy żałować, lepiej wybrać firmę z doświadczeniem.

Pizza domowa – czy to trudne?

Zamawianie pizzy jest proste, a co w chwili, kiedy zdecydujemy się jednak na to, żeby przygotować ją samodzielnie. W pierwszej chwili musimy zdecydować czy korzystamy z ciasta, które można już kupić gotowe w sklepie czy może jednak na to, żeby wyrobić je samodzielnie. Ciasto kupowane w sklepie jest oczywiście prostszym wyborem, ale warto czasem wybrać tą trudniejszą drogę. A już szczególnie wtedy, kiedy samo robienie pizzy w domu może być początkiem świetnej zabawy. Jeżeli chcemy zachęcić np. nasze dzieci do gotowania, wspólne wyrabianie ciasta będzie dobrym tego początkiem.

podawana pizza

Ciasto do pizzy – potrzebne składniki

Do przygotowania ciasta do pizzy, potrzebować będziemy zaledwie kilku rzeczy. Około 300 gram mąki pszennej, 20 gram świeżych drożdży oraz łyżeczki. Do tego powinniśmy jeszcze mieć olej oraz około 150 mililitrów ciepłej wody. Ciasto zaczynam wyrabiać od tego, że do miski wkładamy wszystkie składniki oraz dodajemy do tego cztery łyżki oleju. Całość powinno wyrabiać się ręcznie dla lepszego efektu i należy pamiętać o tym, żeby go nie wałkować, a rozciągać palcami. W ten sposób stanie się pulchniejsze, a co za tym idzie, smaczniejsze.

Kiedy nasze ciasto będzie już gotowe, musimy dać mu trochę odpocząć. Ciasto powinno odleżeć około 45 minut. Następnie należy je podzielić i porozciągać na odpowiedniej wielkości placki. Kolejnym krokiem będzie już posmarowanie wierzchu sosem pomidorowym oraz ulubionymi składnikami. Tak przygotowana pizza powinna spędzić w piekarniku około kwadransa, a temperatura (góra-dół), która najlepiej się sprawdza do pieczenia, to 220 stopni.

Pizza na świecie

A co jeżeli będziemy chcieli spróbować czegoś bardziej… egzotycznego? Tutaj albo czekają nas dalekie podróże do krajów, gdzie skosztujemy lokalnych specjałów albo zdecydujemy się na zamówienie ich do domu. Wiele firm ma w swoich menu pizze ze świata, czyli z niedostępnymi na co dzień składnikami. Warto ich spróbować, bo może się okazać, że przez przypadek trafimy na nasze nowe, ulubione danie.

Dodaj komentarz