I mamy jesień. Czy już Wam dokucza katar, kaszel, gorączka? Choroby wirusowe niestety są nieodzowną częścią jesieni i zimy, i mało jest osób odpornych na przeziębienie i grypę, jednak odpowiednio się odżywając i dbając o stan swojego organizmu oraz higienę można oddalić widmo choróbska.
Mydłem w wirusy
Wirus grypy jest tak trudny do zwalczenia, bo jest niezwykle żywotny i łatwo się go przenosi. Nie tylko zarazi nas osoba, z którą mieszkamy albo która na nas kichnęła w pracy. Wirusy grupy przenosimy także na rękach, bo dotykamy pieniędzy, komputera, klamek czy poręczy w autobusie. A czy pamiętamy o regularnym myciu rąk? Nie zawsze, a wystarczy zwykła, ciepła woda i tradycyjne mydliny. Nie musimy nawet kupować mydła antybakteryjnego. Regularne mycie rąk a także wytarcie klamek czy częste przecieranie telefonu może pomóc.
Rozgrzewająca dieta
Niezwykle pomocna w chronieniu organizmu przed grypą jest dieta. Jesienią stawiajmy przede wszystkim na kasze i zupy. Słyszeliście, że rosół jest dobry na chorobę? To prawda! Rozgrzewa, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacnia organizm. Jest też energetyczny. Witaminę C, która wzmacnia odporność warto czerpać z… kiszonek. Kapusta i ogórki kiszone (nie kwaszone!) są bardzo dobrymi stymulantami odporności.
Pamiętajmy, że wirusowe choroby zwykle przemijają same. Większy problem pojawia się, gdy zaczynają rozwijać się też bakterie. Dlatego grypy czy przeziębienia nie warto bagatelizować. Czasami wystarczą 2-3 dni w łóżku, żeby poczuć się lepiej.
Zdjęcia: www.pixabay.com