Różnego rodzaju już na dobre zagościły w naszych jadłospisach. Spektakularny ich powrót ich do codziennej diety jest nie tylko skutkiem ich odżywczego działania, ale również uniwersalności w przygotowaniu. Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że to świetny dodatek do dań obiadowych, przekąsek czy kolacji. Jak wykorzystać ich potencjał również w propozycjach na słodko?
Małe wspomnienie o wielkich właściwościach
Gryczaną, jaglaną czy jęczmienną kaszą zajadały się nasze mamy i babcie dla zdrowia i urody. Dziecięca wyliczanka, „bo od kaszy człowiek zdrów” również świetnie potwierdza tę regułę. Każda z kasz, niezależnie od rodzaju to bogactwo cennych witamin z grupy B, kwasu foliowego czy witaminy E, a także potasu, żelaza, magnezu czy krzemu. To świetne źródło skrobi, a ten rodzaj węglowodanów zapewnia uczucie sytości, zapewniając energię na długi czas. Pod względem żywieniowym zdecydowanie przewyższają ryż, makaron i ziemniaki.
Kasza jaglana na deser?
Uniwersalność smaku każdej kaszy sprawia, że mogą posłużyć, jako nie tylko, jako źródło cennych składników, ale i bazę do słodkich potraw. Świetnie komponują się z owocami, orzechami czy miodem, tworząc zdrowe i smaczne alternatywy dla sklepowych słodyczy. To, co przygotujemy z ich udziałem zależy tylko od naszej wyobraźni. Nie bez powodu, prawdziwy szał na blogach kulinarnych przeżywa słodka odsłona kaszy jaglanej, która z powodzeniem zastępuje popularne dotychczas płatki owsiane. Jaglanka świetnie sprawdzi się, jako krem do tortów, składnik owocowych koktajli a nawet ciastek. Co ciekawe, to świetny składnik dla osób na diecie bezglutenowej.
W tyle nie pozostaje również kasza gryczana. Początkowo może być oceniana dosyć sceptycznie, jednak jej smak wspaniale komponuje się z gruszką czy pomarańczą. W zależności od tego, czy wybierzemy wersję paloną czy niepaloną, mamy możliwość uzyskania dwóch odmiennych przepisów. Już niewielki dodatek kakao, orzechów czy miodu sprawia, że wśród śniadaniowych propozycji to właśnie gryczanka zajmuje wysokie miejsce, tuż obok jaglanki czy owsianki.
Kuchnia to takie miejsce, w którym każdy produkty może otrzymać nową odsłonę. Oryginalne połączenia smaków również dotyczą wykorzystania kasz, które za sprawą kilku dodatków staną się wspaniałym deserem lub przekąską. Garść inspiracji na ich wykorzystanie znajdziesz w diecie online Dietmap.