Wizyta na bazarze miejskim to okazja do kupienia smacznych owoców i warzyw. Warto chodzić tam właśnie teraz, gdy pojawiają się te najlepsze przysmaki. Nie są dostępne przez całe lato, dlatego jedzmy je teraz, bo to prawdziwe witaminowe bomby.
Truskawki, maliny, jagody – jak wszystkie owoce, mają olbrzymią dawkę witamin, zwłaszcza z grupy C i A. Najlepsze same, bez niczego, ale także w postaci dżemów, musów i do ciasta. Wymieszane z pokruszoną bezą i odrobiną lekko ubitej kremówki stanowią przepyszny deser.
Rabarbar – kwaśne łodygi rabarbaru niektórym z nas przywodzą na myśl wspomnienie kwaśnego kompotu. Rabarbar jednak na kompot nadaje się wyśmienicie i schłodzony świetnie gasi pragnienie.
Bób to świetny sposób na obiad i kolację. Podawany z masłem, bułką tartą i koperkiem lub pietruszką może stanowić osobne danie. Można też przygotować z niego sałatkę, a nawet nadziać nim pierogi.
Kurki i inne grzyby to bogactwo smaku i witamin z grupy B. Najlepsze do jajecznicy na maśle, ale także aromatycznej zupy. Wystarczy włoszczyzna, kilka ziemniaków, podsmażone na cebulce kurki i śmietana. Pyszne!