Za chwilę rozpocznie się sezon grillowy, a więc powraca nieodłączne pytanie: co na grilla? Oczywiście zawsze pozostaje nieśmiertelna kiełbasa. Warto jednak wypróbować coś nowego, by nieco odświeżyć przepisy na potrawy z grilla. Kto nie próbował jeszcze przepisów na boczek wędzony z grilla, powinien jak najszybciej to zmienić. Boczek na grilla to hit każdego przyjęcia w ogrodzie.
Polacy kochają grilla. Pierwsze, cieplejsze promienie słońca zachęcają do wypadów za miasto, na działki, czy wyjście do ogrodu i przeniesienie kuchni w plener. Grilla jest łatwo zrobić, więc o przygotowanie grillowego przyjęcia mogą pokusić się również osoby niezbyt wprawione w sztuce kulinarnej.
Początkujący powinni sięgnąć po wieprzowinę. Niemal nie da się tego mięsa zepsuć, nawet przy największych błędach w czasie grillowania. Nie zaszkodzi jej ani ciągłe sprawdzanie, czy mięso już jest gotowe, ani zbyt częste odwracanie. Doskonale na grilla nadaje się boczek wędzony – mówi przedstawiciel firmy kaminiarz.pl.
Mięso to jest aromatyczne, dzięki dużej zawartości tłuszczu pozostanie soczyste i delikatne. Boczek nie wymaga wcześniejszego marynowania (chociaż zamarynowany ma głębszy smak). Gdy użyjemy boczku gotowanego, czas grillowania to jedynie kilkanaście minut do przyrumienienia się mięsa. Boczek wędzony z grilla to najprostsze dnie, jakie można sobie wyobrazić.
Przepis na najprostszy boczek z grilla
- Dowolną ilość boczku pokroić na plastry o szerokości ok. 1 cm. Jeśli paski są długie można je dodatkowo przekroić na pół, będzie je łatwiej obracać.
- Mięso położyć na grilla. Opiekać ok. 20 minut, równomiernie z obu stron. Boczek z grilla jest z zewnątrz chrupiący, a w środku miękki.
- Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Cienkie plastry boczku można również wykorzystać do opiekania młodych marchewek lub kawałków cukinii – warzywa trzeba owinąć mięsem. Ten mięsny delikates idealnie komponuje się również z serami.
Przepis na grilla dla wielbicieli sera – boczek z grilla z oscypkiem
- Oscypki otoczyć cienkimi plastrami boczku, spiąć wykałaczkami i opiekać z obu stron, aż mięso się zarumieni i stanie się chrupiące.
- Podawać z żurawiną lub sałatą.