Po długiej zimie, krótkich, szarych dniach i przygnębiających wieczorach, pragniemy zaczerpnąć choć odrobinę przyjemnego wiosennego powietrza, ogrzać się w ciepłych promieniach słońca i oczywiście jak najwięcej czasu spędzać na łonie natury.Nieodłącznym elementem długich wiosennych wycieczek jest pyszna, aromatyczna kawa, którą można wypić podczas przystanku przed dalszą drogą. Ale kawa, jak się okazuje, nadaje się nie tylko do picia, bowiem z jej pomocą można przygotować fantastyczne desery, które będą wprost idealne na wiosenny piknik! Poniżej przedstawiamy zaledwie kilka z bardzo wielu ciekawych propozycji.
Jeśli mamy swoje ulubione, sprawdzone przepisy na desery i ciasta, możemy je nieco zmodyfikować dodając odrobinę kawy (więcej przepisów na desery kawowe: https://przepisynakawe.pl/przepisy/desserts). Warto eksperymentować z kawą!
Kawowe półksiężyce
Składniki:
- 125 g margaryny
- 10 dag cukru
- 22 dag mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę, jajko, cukier, proszek do pieczenia kawę (nie rozpuszczamy, wsypujemy suchą). Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do połączenia składników. Rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów i przy pomocy foremki wykrawamy półksiężyce (możemy również użyć foremek o innych kształtach). Nagrzewamy piekarnik do około 175 st. C i pieczemy ciasteczka przez 10-15 minut. Po wystudzeniu ciastek, można je posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Nasze rady:
- Pamiętajmy o sparzeniu jajek przed rozbiciem.
- Jeśli chcemy zabrać ciasteczka na piknik, spakujmy je do specjalnego pojemniczka, aby się nie połamały w czasie podróży.
Kawowe ciasto biszkoptowe
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa budyniowo-kawowa:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki likieru kawowego
Bita śmietana:
- 0,5 l kremówki
- 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- dżem
Oddzielamy białka od żółtek i ubijemy je na sztywno. Stopniowo dodajemy do piany żółtka i cukier, ucieramy. Przesiewamy kawę z mąką i dodajemy małymi porcjami do masy, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 st. C. Wykładamy ciasto na blachę i pieczemy przez około 30 minut. Przed wyciągnięciem ciasta, robimy tzw. „test suchego patyczka”.
Przygotowujemy masę budyniową. Wlewamy do garnuszka mleko, dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu do połącznia składników. Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło z cukrem i dodajemy do zimnego budyniu. Rozpuszczamy kawę w niedużej ilości wody (nie więcej niż ¼ szklanki), dodajemy do masy wraz z kilkoma łyżkami likieru kawowego. Miksujemy masę.
Wracamy do ciasta. Przekrawamy biszkopt na połowę. Smarujemy spód ulubionym dżemem i wykładamy na niego masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Robimy bitą śmietanę. W tym celu ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Kiedy śmietana jest gotowa, wykładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą i kawą rozpuszczalną. Gotowe!
Nasze rady:
- Pamiętajmy o sparzeniu jajek przed rozbiciem.
- Jeśli nie chcemy samodzielnie przygotowywać budyniu, możemy użyć gotowego budyniu śmietankowego lub waniliowego. Proszek budyniowy wystarczy rozpuścić w podanej na opakowaniu ilości mleka i zagotować.
- Jeśli chcemy zabrać ciasto na piknik, spakujmy je do specjalnego pojemniczka, aby nie zgniotło się w czasie podróży.
Babeczki kawowe
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- ½ szklanki oleju
Mieszamy ze sobą suche składniki i w oddzielnym naczyniu mokre. Następnie łączymy je razem. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki (nie więcej niż do ¾ wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 20-25 minut.
Nasze rady:
- Pamiętajmy o sparzeniu jajek przed rozbiciem.
- Jeśli chcemy zabrać babeczki na piknik, spakujmy je do specjalnego pojemniczka, aby nie zniszczyć ich w czasie podróży.
- Na piknik możemy zabrać ze sobą bitą śmietanę, aby udekorować nią wierzch babeczek przed zjedzeniem.