Zasadniczo jeśli mówimy o maśle orzechowym, to wskażemy na to, że jest ono dosyć powszechnie dostępne w sklepach. To, co uwielbiają w Stanach Zjednoczonych, znalazło uznanie również i w naszym kraju, a tym samym możemy mówić o produkcie bardzo chętnie spożywanym przez nas Polaków, bardzo chętnie przez nas kupowanym. Co nam może dać masło orzechowe i jakie korzyści związane są z jego spożywaniem?
Korzyści spożywania masła orzechowego
Jak najbardziej warto postawić na ów produkt, a tym bardziej w sytuacji, gdy po prostu lubimy jego smak, gdy lubimy smak orzechów. Dzięki temu, że będziemy go jedli, nasz organizm będzie znacznie lepiej mógł funkcjonować. Masło orzechowe posiada takie właściwości jak:
- jest bardzo dobrym źródłem białka,
- zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów nienasyconych,
- zawiera w sobie antyoksydanty korzystnie wpływające na pracę naszego serca,
- jest źródłem błonnika,
- jest źródłem witaminy E,
- dostarcza ludzkiemu organizmowi dosyć sporą ilość energii
Masło orzechowe przepis
Mówiąc o maśle orzechowym, możemy oczywiście sięgnąć po gotowy produkt, a takich mamy w sklepach bardzo wiele, a tym samym jego zakup nie jest niczym trudnym. Z drugiej strony jeśli spojrzymy na skład owych produktów, na skład takiego sklepowego masła orzechowego, to możemy mieć co najmniej kilka wątpliwości. Tak naprawdę nie wiemy do końca, co w kupowanym produkcie się znajduje i tym samym możemy natknąć się na różne składniki poprawiające smak, które de facto dla naszego zdrowia nie będą korzystne. Powiemy także, że kaloryczność owego sklepowego masła orzechowego może być bardzo mocno zróżnicowana.
Tym samym jak najbardziej warto postawić na masło orzechowe własnej produkcji. Jego zrobienie jest bardzo łatwe, można powiedzieć, że jest ono dziecinnie proste. Wystarczy nam sprawny malakser, trochę orzechów i to wszystko. Orzechy należy poddać mieleniu tak długo, aż uzyskamy gładką masę. Można dodatkowo użyć soli lub innej przyprawy, można dołączyć jakiś dodatek, który chcemy, ale w sytuacji, gdy sami będziemy owo masło orzechowe robić, mamy pewność co do tego, co znajduje się w jego składzie, mamy pewność co do jego kaloryczności.
Rodzaje masła orzechowego
Powstaje jeszcze pytanie o to, z jakich orzechów można uzyskać owo masło orzechowe? Tutaj nasze możliwości są wręcz nieograniczone. Możemy zrobić:
- masło migdałowe,
- masło z orzechów arachidowych,
- masło z orzechów laskowych,
- masło z orzechów ziemnych,
- masło z orzechów nerkowca,
- masło z orzechów pistacjowych.
Tak naprawdę to moglibyśmy wymienić każdy rodzaj orzechów, gdyż z wszystkich możliwe jest zrobienie masła orzechowego. Smak? Bez wątpienia jeśli dodamy sól, odrobinę soli, to będziemy mogli mówić o takim smaku, jaki jest charakterystyczny dla oryginalnego masła orzechowego. To jeden z tych bardziej zdrowych składników naszej codziennej diety, a tym samym jeśli zależy nam na tym, aby zdrowo się odżywiać, jeśli zależy nam na tym, aby nasza dieta była smaczna, orzechy powinny w tejże diecie się bezwzględnie znaleźć. W jakiej formie?
Oczywiście w dowolnej, aczkolwiek jeśli będzie to właśnie masło orzechowe, jeśli owo masło będzie wykonane przez nas osobiście w warunkach domowych, to tym bardziej będziemy mogli mówić o bardzo korzystnym wpływie na nasze zdrowie, na nasze dobre samopoczucie, na pracę różnych narządów wewnętrznych. Oczywiście masło orzechowe można także kupować w sklepie i może nam ono jak najbardziej smakować, ale z drugiej strony lepiej jest się co nieco wysilić i samemu zrobić masło orzechowe. Satysfakcja gwarantowana.