Patelnie – muszą być w każdej kuchni

patelnie

Posiadanie garnków i rondelków nie pozwoli nam na przygotowanie wszystkich potraw, które lubimy. Patelnia, przynajmniej jedna, ale dobrej jakości to niezbędne naczynie w kuchni. Patelnia musi być pokryta powłoką, do której nie przywierają potrawy, musi równomiernie się nagrzewać oraz posiadać wygodną, zawsze zimną rączkę. Zanim kupimy patelnię, zwróćmy też uwagę na to, do jakich kuchenek można jej używać. Są bowiem na rynku patelnie uniwersalne, jak i takie, na których można smażyć tylko w przypadku kuchenek gazowych albo tylko na kuchniach indukcyjnych. I gdy już ją mamy, możemy zrobić:

Na śniadanie:

Naleśniki

patelnie

Jajecznica

patelnie

Na obiad:

Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet z ziemniakami

patelnie

Na kolację:

Chińskie danie z warzyw i kurczaka albo wołowiny

patelnie

Zdjęcia: pixabay.com

Dodaj komentarz