Mięso z kurczaka jest uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Do jego zalet należy nie tylko niska cena w porównaniu z wołowiną czy wieprzowiną, ale też uniwersalność zastosowania w kuchni, miękkość i niska kaloryczność, zwłaszcza gdy pozbędziemy się skóry. Kurczaka można zarówno ugotować i przyrządzić zupę lub potrawkę, upiec w całości lub w częściach, usmażyć w postaci kotletów albo chrupiących kawałków. Potrawy z kurczaka są więc aromatyczne, różnorodne i szybkie w przygotowaniu.
Oto kilka pomysłów, na potrawy z kurczakiem, na które przepis można znaleźć w każdej kucharskiej książce i w Internecie.
Nuggetsy, czyli miękkie kawałki piersi z kurczaka w pikantnej panierce
Kurczak grillowany – coś dla osób na diecie
Curry z kurczaka albo kurczak w sosie słodko-kwaśnym, czyli element egzotyczny w polskiej kuchni
Kotlety z piersi kurczaka zamiast “schabowego”
Zdjęcia: pixabay.com