W pierwszych miesiącach życia podstawowym posiłkiem każdego dziecka jest mleko mamy lub mleko modyfikowane zalecone przez pediatrę. Z czasem przychodzi taki moment, kiedy samo mleko przestaje wystarczać i dietę malucha należy rozszerzyć o nowe, stałe pokarmy. Zazwyczaj ma to miejsce pomiędzy 4. a 6. miesiącem, w zależności od indywidualnego tempa rozwoju dziecka. Należy pamiętać, aby nowe posiłki wprowadzać stopniowo, najlepiej pojedynczo, codziennie zwiększając liczbę łyżeczek nowego produktu. Jakie obiadki wybrać i od czego zacząć rozszerzanie diety dziecka? O tym poniżej.
Pierwsze obiadki – ogólne zalecenia
Pierwsze obiadki twojego maleństwa powinny być jednoskładnikowe, warzywne, w jak najprostszej do przyswojenia formie. Zacznij od podania zmiksowanej marchewki lub dyni w liczbie nie większej niż 3 łyżeczki. Jeśli w ciągu doby nie pojawią się żadne niepokojące objawy jak np. biegunka, ból brzuszka, wysypka, w kolejnych dniach możesz stopniowo zwiększać porcje.
Po kilku dniach obiadki dla niemowląt mogą być już dwuskładnikowe, np. w postaci młodej marchewki z ziemniakami. Pamiętaj tylko, żeby i tym razem zacząć od podania 3 łyżeczek, stopniowo zwiększając porcje. Po około dwóch tygodniach można podać produkty z owocami. Na start świetnie sprawdzi się jabłuszko, gruszka, banan, morela, maliny.
Kiedy przetestujecie już warzywa i owoce, możesz wybrać obiadek dla dziecka z dodatkiem mięsa, które stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju maleństwa. Odpowiednią propozycją na tym etapie będzie np. dynia z indykiem. Ważne jest, aby takie niewielkie posiłki uzupełniać mlekiem, zgodnie z apetytem maluszka. Dopiero kiedy dziecko zacznie zjadać danie z mięsem lub rybą w ilości około 150-190 gramów, wówczas nie będzie potrzeby dodatkowego podawania mleka.
Obiadki dla niemowląt ze słoiczka – tak czy nie?
Dania dla dzieci ze słoiczków cieszą się dużą popularnością. Czy warto je podawać naszym pociechom? Oczywiście, że tak! Gotowe obiadki dla niemowląt to, dla nas rodziców, szalenie wygodne rozwiązanie, które pozwala oszczędzić sporo czasu. Wystarczy otworzyć słoiczek i już mamy obiadek dla dziecka. Nie musimy tracić czasu na szukanie ekologicznych warzyw i owoców lub dobrej jakości mięsa, tak samo jak nie musimy później spędzać wielu godzin w kuchni na przygotowywaniu odpowiednio skomponowanych posiłków. Zaoszczędzony czas możemy wykorzystać np. na zabawę z naszą pociechą.
Warto w tym miejscu podkreślić, że zarówno warzywa, jak i owoce ze zwykłych sklepów nie są odpowiednio kontrolowane, zatem nie można mieć pewności, że nie zawierają szkodliwych substancji chociażby w postaci pestycydów, azotanów czy azotynów. Co za tym idzie, przygotowywane na ich bazie obiadki dla dziecka nie będą w pełni zdrowe i bezpieczne.
Tymczasem obiadki dla niemowląt ze słoiczka nie tylko są zdrowe i bezpieczne, a czasami nawet i zdrowsze niż te domowe, ale także właściwie skomponowane, z uwzględnieniem potrzebnych witamin i minerałów oraz dostosowane do wieku i etapu rozwoju maluszka. Do dań dla niemowląt nie dodaje się żadnych środków konserwujących, co stanowi dodatkową gwarancję bezpieczeństwa i zdrowia. To, że dania się nie psują i mają długi termin przydatności do spożycia, wynika ze sposobu ich przygotowania. Obiadki ze słoiczka są poddawane działaniu wysokiej temperatury, pod wysokim ciśnieniem. To chroni je przed rozwojem bakterii.
Dania dla dzieci w słoiczkach znajdują się pod ścisłą kontrolą. Już na etapie wyboru warzyw i owoców sprawdza się ich jakość i pochodzenie. Kontroluje się je również pod kątem zawartości metali ciężkich, pestycydów i pozostałości po nawozach sztucznych lub środkach ochrony roślin. Kontroli poddawane jest też samo przygotowywanie poszczególnych dań.
Czy dieta dziecka może opierać się na daniach ze słoiczka?
Tak, bowiem oferta gotowych dań dla niemowląt jest dziś naprawdę imponująca i bez problemu można znaleźć w niej ciekawie urozmaicone posiłki – takie, które zaspokoją potrzeby dziecka na każdym etapie jego rozwoju. Gotowe dania dla dzieci pozwalają maluszkom w bezpieczny dla nich sposób poznawać coraz nowsze, ciekawe smaki.
Obiadki dla niemowląt – jakie wybrać?
Oferta obiadków dla niemowląt jest dziś bardzo bogata. Na co więc zwracać uwagę przy wyborze słoiczków? Przede wszystkim na pochodzenie i surowce, z których wytwarzane są obiadki. Ideałem są słoiczki z bio surowców pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, które stanowią gwarancję zdrowia i bezpieczeństwa. Dodatkowo dania dla dzieci nie mogą zawierać soli, sztucznych aromatów i barwników, a także zagęstników i syntetycznych konserwantów. Wybierając produkty bio, wybierasz naturę. To z kolei oznacza więcej cennych składników odżywczych i więcej naturalnego smaku.
Świadomy wybór – dania HiPP
Wielu rodziców zaufało marce HiPP i to właśnie po jej obiadki dla niemowląt sięga najczęściej. Dlaczego? Bo dania dla dzieci HiPP powstają z rygorystycznie kontrolowanych składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Poza tym na każdym etapie powstawania są poddawane szczegółowym kontrolom, co gwarantuje możliwie najwyższy poziom bezpieczeństwa.
W ofercie HiPP znajdziesz pyszne i zróżnicowane pod względem smaku i składników obiadki dla dzieci od 5 miesiąca życia. Oczywiście bez zagęstników, sztucznych aromatów i konserwantów. Na pewno stanowią one nieocenioną pomoc w rozszerzaniu i urozmaicaniu diety maluszka.