Duży garnek idealny do gotowania na parze – jak kupić ten najlepszy?

szybkowar na kuchni

Gotowanie na parze to ostatnio dość popularny trend, promowany przez miłośników zdrowego stylu życia. Aby móc przekonać się o jego prozdrowotnych właściwościach, warto wyposażyć swoją kuchnię w odpowiednie akcesoria. Wśród nich powinny znaleźć się m.in. duży garnek oraz specjalna nakładka, czyli sito do gotowania na parze. Podpowiadamy, w jaki sposób kupić te najlepsze i najtrwalsze naczynia i akcesoria.

Duży garnek idealny do gotowania na parze – zalety jego posiadania

Jest wiele zalet gotowania na parze. Przygotowane w ten sposób potrawy:

  • mają więcej składników odżywczych,
  • zawierają mniej kalorii,
  • mają lepszy smak i aromat,
  • są pożywne i sycące.

Dlatego warto zastanowić się nad kupnem sprzętu, który pozwoli nam przygotować najzdrowsze posiłki. Jednym z rozwiązań jest parowar, czyli 2-3-poziome urządzenie, które może przygotować nawet kilka dań na raz. Choć sam proces przygotowania trwać może nawet kilkadziesiąt minut, to dzięki temu, że para przenika przez składniki i wydostaje się na zewnątrz, parowar pozwala na przygotowanie aromatycznego i pełnego smaku posiłku. Musimy jednak wziąć pod uwagę, że jego rozmiar może okazać się dość kłopotliwy, zwłaszcza gdy posiadamy małą kuchnię.

O wiele praktyczniejszy i przydatniejszy będzie duży garnek z przekładkami lub sitkiem oraz pokrywką z otworem odprowadzającym nadmiar pary wodnej. Naczynie jest łatwe do przechowywania. Poza tym umożliwia jednoczesne przygotowywanie wieloskładnikowego posiłku. Warto też dodać, że taki duży garnek pozwoli na swobodne przyrządzenie całej ryby czy większego kawałka mięsa bez konieczności krojenia go.

garnek do gotowania na parze

 Jak znaleźć najlepsze naczynia i akcesoria do gotowania na parze?

Rynek oferuje nam szeroką gamę tego typu naczyń, co utrudnia nieco zadanie w znalezieniu naprawdę trwałego produktu. Podpowiadamy, jakie cechy powinien posiadać idealny duży garnek nadający się do gotowania na parze.

Przede wszystkim musi być to naczynie wykonane ze stali szlachetnej, czyli surowca, który wyróżnia się wyjątkową trwałością oraz jest odporny na rdzę. Dobrze, jeśli będzie posiadał grubsze dno, co zapewni jednocześnie równomierny rozkład temperatury. Ponadto dobry garnek do gotowania na parze to naczynie, które dzięki zastosowanej nowoczesnej technologii wytwarzania, nie wchodzi w reakcję z pożywieniem.

Przykładem takiego idealnie nadającego się do gotowania na parze garnka, jest to oto naczynie: http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,5,70 wyprodukowane przez dobrze znaną firmę Philipiak.

Garnek zwraca przy tym uwagę estetyką wykonania. Jego dodatkowy atut to brak ograniczeń, jeśli chodzi o rodzaj kuchni, na której zamierzamy go używać.

garnki philipiak opinie

Przydatne akcesoria do gotowania na parze

Prócz solidnego garnka w naszej kuchni powinny znaleźć się też dodatkowe akcesoria umożliwiające tę zdrowszą formę przygotowywania jedzenia. Można co prawda użyć w tym celu zwykłego metalowego durszlaka, jednak dużo lepszym pomysłem będzie sito do gotowania na parze.

Ono również jest dostępne w ofercie marki Philipiak, a możecie je obejrzeć tutaj: http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,18

Nakładka została również wykonana ze stali szlachetnej. Jest to o tyle praktyczny dodatek, że można na nim gotować nie tylko warzywa czy mięso, ale także produkty sypkie, jak kasza czy ryż.

Podsumowując – gotowanie na parze nie tylko służy naszemu zdrowiu. Ta metoda określana jest także jako wyjątkowo ekonomiczna i energooszczędna. Aby się o tym przekonać, nie musimy natychmiast nabywać parowaru czy specjalnego kilkuczęściowego naczynia. Wystarczy nam solidny duży garnek oraz sitko ułatwiające ułożenie produktów.

Dodaj komentarz