Witaminy to ten rodzaj składników odżywczych, których powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi w ciągu całego roku – w postaci suplementów lub naturalnie. Jednak to zimą potrzebujemy ich w szczególności. Dlaczego i jakich witamin najbardziej brakuje nam w zimie oraz gdzie ich szukać?
Jakich witamin najbardziej brakuje nam w zimie i dlaczego musimy pamiętać o suplementacji?
Zima to wyjątkowo trudny czas dla naszego organizmu. Krótkie dni, zmienne temperatury, a do tego spowolniony metabolizm skutkujący niechęcią do jakiejkolwiek aktywności fizycznej oraz niezbyt zdrowa dieta, powodują, że nasza odporność zarówno fizyczna, jak i psychiczna znacząco spada. W efekcie stajemy się łatwymi ofiarami dla obecnych w powietrzu wirusów i bakterii. Możemy jednak temu skutecznie zapobiegać, sięgając po witaminy, ale niekoniecznie wszystkie. Wystarczy, że skupimy się na tych, które pomogą nam przetrwać tę porę roku w dobrych: zdrowiu i nastroju.
Jakie witaminy zimą należy suplementować w szczególności?
- witamina A – przyspiesza produkcję komórek odpornościowych oraz dba o właściwy stan błony śluzowej. Należy jej szukać w takich produktach jak: jaja, papryka, pomidory, dynia, marchew, szpinak, brokuły oraz ryby morskie czy tran;
- witamina C – uszczelnia barierę ochronną przed wirusami i bakteriami, a jednocześnie zmusza układ odpornościowy do zwiększonej aktywności. Najlepsze źródła witaminy C to: cytrusy, czarne porzeczki, papryka, natka pietruszki oraz wszelkiego rodzaju kiszone warzywa;
- witamina D – reguluje pracę układu immunologicznego i nerwowego. Znajdziemy ją w następujących produktach: tłuste ryby morskie, jaja kurze, ser żółty, wątróbka oraz oleje roślinne;
- witamina E – działa przeciwzapalnie i chroni błonę śluzową. Jej najlepsze źródła to: soja, ryby, pestki słonecznika, migdały, orzechy, a także płatki owsiane i oleje roślinne;
- witamina H – działa wspomagająco na tarczycę – od jej sprawności zależy stopień naszej odporności na mikroorganizmy chorobotwórcze. Znajduje się m.in. w takich produktach jak: jaja, mleko, drób, śledzenie, banany, winogrona, pomarańcze oraz warzywa – cebula, sałata, marchewka, groch, szpinak czy kalafior
- witamina K – znana ze swoich przeciwzapalnych, antybakteryjnych i przeciwbólowych właściwości. Szukać jej należy głównie w warzywach – szpinaku, kapuście, kalarepie, marchewce, pomidorach i ziemniakach oraz w serach żółtych i jajkach.
Warto też zaznaczyć, że dostarczając sobie tych witamin, wpływamy korzystnie na funkcje, wygląd i kondycję naszej skóry, dzięki czemu wiosenna regeneracja nie będzie jej straszna.
Niedobory witamin zimą bywają niezwykle niebezpieczne dla naszego zdrowia. Upośledzają pracę układu odpornościowego, ale także mogą doprowadzić do pogorszenia kondycji fizycznej, jak i psychicznej. Jeśli jednak zadbamy, aby w naszej diecie znalazły się odpowiednie produkty spożywcze – naturalne źródła witamin lub możemy być pewni, że przetrwamy ten okres nie chorując oraz unikniemy.