Kurczak po prowansalsku i inne drobiowe przysmaki

pałki z kurczaka

Jedzenie mięsa jest głęboko zakorzenione w naszej kulturze. Większość z nas nie wyobraża sobie obiadu bez kotleta, zupy na wywarze, pieczeni w sosie czy kaszy z gulaszem. Najpopularniejszy jest drób. Z różnych względów lubimy najbardziej piersi z kurczaka, zapiekane udka, pieczone, pikantne skrzydełka. Jak jednak kupować drób, jakie mięso wybierać w sklepie, by zupa była aromatyczna, a ziołowy kurczak po prowansalsku rozpływał się w ustach?

świeży kurczakNa co zwrócić uwagę w sklepie?

Po pierwsze, każde mięso, nie tylko kurczaka kupujmy w sprawdzonych sklepach. Te, w których świeci pustkami bardzo często mięso nie kupione jest “odświeżane” – myte, obsypywane przyprawami, sprzedawane jako grillowe. W sklepie cieszących się zaufaniem i w którym jest dużo klientów mięso szybko się wyprzedaje, a następnego dnia dostarczana jest porcja świeżego a nie przekładana z jednej kupki “z wczoraj”, na “dzisiaj”. Jeśli kupujemy kurczaka na tackach, czy to całego, czy tylko fragmenty, zawsze sprawdzajmy datę ważności oraz pakowania produktu, a także zwróćmy uwagę, czy pod folią lub na tacce nie zbiera się woda albo brunatny płyn. W nim to szybko namnażają się szkodliwe bakterie. Kurczak w kolorze żółtawym albo szarym jest niedobry, nieświeży. Mięso smaczne i świeżo zapakowane ma kolor jasnoróżowy. Kupujmy też całe kawałki mięsa, jeśli się odchudzamy, to bez skóry.

kurczak pieczony

 

Co można z niego zrobić?

Prostym daniem z kurczaka są oczywiście piersi panierowane i smażone na tłuszczu albo obsypane ziołami i przygotowane na parze. W wersji pieczonej można podać podudzia z kurczaka z boczkiem. To potrawa znana jako kurczak po prowansalsku. Oczywiście bez kurczaka trudno sobie wyobrazić zupę.

Dodaj komentarz