Gotowanie na parze – dlaczego warto?

warzywa odpowiednie do gotowane na parze

Gotowanie na parze zyskuje coraz więcej zwolenników. Jest to wypróbowana metoda na pełne smaku, pożywne i zdrowe dania, które nie dość, że pięknie wyglądają i nie tracą cennych składników odżywczych, to jeszcze są niskokaloryczne i lekkostrawne. Myślisz, że gotowanie na parze jest mdłe i nijakie? Nic bardziej mylnego! Przygotowywane w ten sposób potrawy są wyraziste w smaku, a do tego soczyste i sprężyste. Zachowują swój naturalny kolor i pierwotny kształt. Jak podkreślają szefowie kuchni, jest to najlepsza metoda na podkreślenie naturalnych walorów poszczególnych produktów – zwłaszcza warzyw. Ale nie tylko warzywa można przygotować na parze. Do tego idealnie nadają się również kasze, ryż, ryby oraz chude mięso. Dlaczego warto porzucić konwencjonalne gotowanie, duszenie i smażenie na rzecz gotowania na parze?

Gotowanie na parze – więcej witamin i minerałów

W porównaniu z innymi metodami przygotowywania posiłków, gotowanie na parze pozwala zachować najwięcej cennych dla zdrowia minerałów oraz witamin, zwłaszcza nietrwałą witaminę C oraz witaminy z grupy B. Podczas tradycyjnego gotowania składniki odżywcze zostają wypłukane z produktów i razem z wodą zostają wylane do zlewu. Nie wspominając już o tym, że podczas długiego gotowania wiele witamin ulega rozpadowi, co czyni jedzenie mało wartościowym. Podczas gotowania na parze produkty nie tylko zachowują odpowiednie ilości związków odżywczych, ale także soli mineralnych. Dzięki temu smakują doskonale (szczególnie warzywa) bez konieczności dosalania ich.

gotowanie na parze warzyw i ryżu - z takich składników zrób lekkie i zdrowe papryki faszerowane

Lekko, zdrowo, dietetycznie

Żadna inna metoda przygotowywania posiłków nie jest tak dietetyczna i lekkostrawna, jak gotowanie na parze. Dlatego jeśli cierpisz na jakiekolwiek dolegliwości żołądkowe lub borykasz się z nadmiarem kilogramów, tego typu gotowanie będzie dla ciebie najlepszą opcją. Przygotowywane na parze dania są małokaloryczne i niskotłuszczowe, dzięki czemu idealnie sprawdzają się na diecie odchudzającej oraz pomagają utrzymać smukłe kształty. Warto również podkreślić, że dania, które przyrządzamy na parze nie tyko nie ociekają tłuszczem, ale także nie przesolone i przez to świetnie sprawdzają się w profilaktyce miażdżycy oraz chorób układu krążenia, jednocześnie nie powodują zatrzymywania wody w organizmie i tym samym niwelują obrzęki i opuchliznę.

Gotowanie na parze – szybko i łatwo

Dużą zaletą gotowania na parze jest również oszczędność czasu, bowiem w kilka minut jesteśmy w stanie przygotować cały posiłek złożony z kilku różnych produktów. Tego typu gotowanie nie wymaga też specjalnych umiejętności kulinarnych – jest szalenie proste, a więc dostępne dla każdego.

To ugotujesz na parze

Gotowaniu na parze mogą być poddawane rozmaite produkty spożywcze. Szczególnie dobrze sprawdzają się tu warzywa – szparagi, fasolka szparagowa, jarmuż, dynia, papryka, kalafior, brokuł, ziemniaki czy bataty. Te ostatnie potrafią zaskoczyć smakiem, stając się przyjemnie słodkie i soczyste. Na parze bez problemu ugotujesz różne rodzaje mięsa, owoce morza i ryby. Pstrąg z dodatkiem rozmarynu, który zostanie poddany takiej obróbce, będzie bardzo delikatny i soczysty. Dotyczy to też innych ryb – możesz przygotować te, które najbardziej ci smakują.

Dodaj komentarz