Zapach chleba lub bułeczek o poranku motywuje czasami bardziej do wstania w łóżka niż kawa. Jednak nie każdy ma ochotę co rano biegać do sklepu po świeże pieczywo. Tymczasem najsmaczniejszy chleb można upiec we własnym domu. Nie ważne, czy chcemy chleb drożdżowy, na żytnim zakwasie, pszenny, tostowy czy z całymi ziarnami.
Czy pieczenie chleba jest trudne?
Tak naprawdę samodzielne wypiekanie chleba jest niezwykle łatwe. Przepisy można znaleźć w Internecie, w książkach kucharskich, można też kupić gotowe mieszanki do chleba, które wymagają jedynie dodania wody i wymieszania całości. Najczęściej jednak w skład chleba wchodzi mąka, woda, drożdże, sól, odrobina cukru. Całość trzeba zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia i upiec. Jeśli chcemy przygotować chleb na zakwasie, możemy kupić gotowy zakwas, do którego wystarczy dodać odrobinę drożdży, można też zrobić go samodzielnie. Wystarczy do mąki dodać odrobinę wody, wymieszać i odstawić na 24h. Następnego dnia znowu trzeba dodać wody, mąki i wymieszać. I tak przez 5-7 dni. Gdy w garnuszku będzie już gęsty, pachnący kwaśno zaczyn, można na jego bazie wyrobić i upiec przepyszny chleb.
A może przyda Ci się maszyna?
Do pieczenia chleba można mieć blaszaną lub silikonową foremkę, można też zaopatrzyć się garnek rzymski, czyli specjalną formę, idealną także do wypieku mięs. Dla osób, które faktycznie chcą codziennie zajadać się świeżym, domowym chlebem, ale nie mają czasu na mieszanie, wyrastanie, doglądanie w piekarniku polecam maszynę do chleba. To nieskomplikowane urządzenie, które ma też funkcję mieszania ciast, smażenia konfitur, pieczenia babek. Dzięki timerowi, maszyna może wymieszać składniki na chleb w nocy, a upiec go na określoną godzinę rano. Gorący bochenek chleba na śniadanie? To możliwe.