Kawa mielona i rozpuszczalna to najbardziej popularne kawy, które stoją na półkach sklepowych. Kawa ziarnista, która wymaga zmielenia, cieszy się mniejszym powodzeniem i często jest droższa od tej zmielonej. Jednak to ekspresy do kawy z młynkiem uważane są za najlepsze. Dlaczego lepiej zainwestować w dobry ciśnieniowy ekspres do kawy z młynkiem i paczkę pełnoziarnistej kawy, niż w kawę mieloną, którą można zalać po prostu wrzątkiem?
Mielona kontra ziarnista
Nie ma nic bardziej aromatycznego, niż kawa. Jednak kawa zmielona, która jest przez wiele miesięcy przechowywana w puszce czy słoiku niestety traci swój aromat i smak. Warto wiedzieć, że nawet średniej jakości ziarnista kawa, ale zmielona na chwilę przed zaparzeniem, będzie smakować o wiele lepiej, niż najwyższej jakości droga kawa mielona, która leżała kilka miesięcy w opakowaniu.
Nie da się też ukryć, że zmielonych ziaren nie da się już zobaczyć. Otrzymujemy bowiem paczkę z brązowym proszkiem. Gdy kupimy kawę w ziarnach, możemy zwrócić uwagę na to, czy ziarna są duże, czy małe, czy jasnobrązowe, czy prawie czarne, czy nie ma ziaren zdeformowanych, spalonych, które mogą zmienić smak naszej ulubionej kawy. Sam stopień zmielenia kawy także ma wpływ na smak czarnego napoju. Bardzo dobro zmielona nadaje się do parzenia po turecku, drobno mielona do ekspresu ciśnieniowego z kolbą lub automatycznego, średnia do kawiarki, a grubo mielona do ekspresów przelewowych. Drobno mielona będzie najmocniejsza w smaku.
Mielona kawa z automatu
Jednak każdy od razu powie, że każdorazowe mielenie kawy znacznie przedłuży proces jej przygotowywania. A przecież, gdy wstajemy rano, nie mamy ochoty jeszcze spędzać czasu w kuchni i mielić ziarna. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest ciśnieniowy ekspres do kawy z młynkiem, do którego raz na jakiś czas wystarczy nasypać ziaren kawy. Zawsze, gdy zechcemy przygotować napój, maszyna zmieli dokładnie tyle ziaren, ile jest niezbędnych do zaparzenia filiżanki aromatycznego napoju.
Zdjęcia: pixabay.com