Podczas całego naszego życia słyszymy sprzeczne teorie dotyczące składników posiłku. Kiedyś nieustająco namawiano nas do rezygnacji z masła na korzyść margaryny, później jednak uznano, że masło jest zdrowsze od taniego tłuszczu palmowego. Namawia się także na picie mleka, gdy tymczasem coraz więcej osób czuje się po nim źle i zauważa poprawę samopoczucia po odstawieniu. Mleko oraz jego przetwory mają jednak wiele wartości odżywczych i składników niezbędnych dla naszego funkcjonowania. Jednak warto sięgać nie po to od krów, ale po kozie….
Dlaczego akurat mleko od kozy?
Kozy i owce były pierwszymi zwierzętami, których mleko było spożywane przez człowieka. Tak naprawdę mleko krowie w naszym kraju zaczęto produkować na masową skalę w XIX wieku. Kozy to zwierzęta wszystkożerne, co oznacza, że chodząc po łące zjadają trawę, zioła i kwiaty i czerpią z nich wszelkie składniki odżywcze. Są też odporne na choroby i zmienne warunki atmosferyczne czyniąc jednocześnie produkty mleczne kozie równie zdrowymi i drogocennymi.
Przepisy na dania z kozim serem
Obecnie w sklepie spożywczym nawet w małej miejscowości bez problemów kupimy mleko kozie i jego przetwory. Są one idealne dla osób, które lubią produkty mleczne i potrzebują ich ze względu na białko i wapń, ale nie trawią mleka krowiego. To kozie jest lekkostrawne i ma wspaniały smak. Kozie sery, zarówno te w formie twarożku, jak i krążka z białą pleśnią, są fantastycznym dodatkiem do kanapki, ale smakosze chwalą też sałatki z kozim serem. W Internecie bez problemu znajdziemy przepisy na dania obiadowe, przekąski na zimno i na ciepło i na sałatki z kozim serem. Warto ich spróbować, bo akurat w przypadku koziego sera naukowcy są zgodni – to znakomite źródło witamin, minerałów i białka.
Zdjęcia: pixabay.com