Witamina C – ważna dla zdrowia i urody

produkty z witaminą C

Witamina C – gwiazda dzisiejszego wpisu. Bez wątpienia jest to najbardziej znana wśród witamin. Większość osób zna ją jako panaceum na przeziębienie, choć to oczywiście kropla w morzu jej zdolności i możliwości. Witamina C jest niezbędna do codziennego funkcjonowania organizmu. Usprawnia transport składników między komórkami, jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej. Oprócz tego należy wiedzieć, że witamina C hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. Dzięki współdziałaniu w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się raz i zrastania kości. Do tego uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Do tego ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. Kiedy stosować witaminę C? W jakich produktach jest witamina C, a także gdzie znajduje się najwięcej witaminy C? O tym poniżej

Kiedy szczególnie stosować witaminę C?

Witamina C jest potrzebna każdemu. Przede wszystkim do sprawnego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia. Są jednak przypadki i sytuacje, kiedy zapotrzebowanie na witaminę C jest większe. Jednym z takich przypadków jest sezon jesienno-zimowy oraz okres obniżonej odporności. O suplementację witaminy C powinny również zadbać osoby starsze, żyjące w permanentnym stresie, palące papierosy, chorujące na cukrzycę lub nadciśnienie tętnicze. Okres ciąży i laktacji to także czas zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Podobnie okres dużej aktywności fizycznej.

Co jeśli witaminy C będzie za mało?

Tak dużo mówi się o witaminie C, a mimo to wiele osób wciąż ją lekceważy. Tymczasem niedobory witaminy mogą być nieprzyjemne w skutkach. Osłabiona odporność, apatia, zmęczenie, bóle mięśniowe, krwawienia z dziąseł – to tylko niektóre z nich. Gdy witaminy C będzie zbyt mało w naszym organizmie, wówczas dojdzie do nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych. Również wszelkie rany będą goić się wolniej i gorzej, a kości staną się bardziej podatne na złamania.

niedobór witaminy c objawy

Źródło witaminy C

Jakie jest najlepsze źródło witaminy C? Liczne badania udowodniły, że najlepszym źródłem witaminy C jest śliwka kakadu – żółtawy owoc niewielkich rozmiarów. Niestety na naszym rodzimym rynku jest nieosiągalny. Doskonałe źródło witaminy C stanowi camu camu. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się jagody, które z powodzeniem wykorzystuje się do produkcji soków i które doskonale sprawdzają się w leczeniu przeziębienia oraz grypy. Wśród produktów bogatych w witaminę C wymienia się także acerole, rokitnik, czarną porzeczkę i dziką różę, z której możemy przygotować kompot, domową konfiturę do pieczywa lub pyszny sos do mięsa.

dzika róża

Dobre źródło witaminy C stanowi także kiszona kapusta oraz natka pietruszki. Już jedna łyżka świeżej natki zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C w organizmie. Natka pietruszki ma wiele innych cennych właściwości – m.in. poprawia przemianę materii i trawienie oraz łagodzi cellulit. Cenną dla zdrowia witaminę C znajdziemy w brukselce, brokułach, jarmużu, kalafiorze, szpinaku, szczypiorku i chrzanie. Znakomitym źródłem witaminy C jest także czerwona papryka. W jednej sztuce znajduje się nawet 150 mg – czyli 5 razy więcej niż w cytrynie. Oczywiście, najlepiej podawać ją na surowo, choć w przypadku papryki obróbka termiczna nie działa jakoś szczególnie na jej szkodę. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wdzięcznym źródłem witaminy C są ziemniaki. Mimo że 100 g zawiera tylko 14 mg witaminy, to w większości polskich domów ziemniaki spożywane są praktycznie codziennie i w efekcie pokrywają znaczną część dobowego zapotrzebowania na witaminę C. Zachowaniu witaminy C sprzyja gotowanie ziemniaków w łupinkach i wrzucanie ich od razu do gorącej wody.

papryka jako źródło witaminy c

Owoce z witaminą C

Choć wiele osób uważa, że to owoce cytrusowe stanowią najlepsze źródło witaminy C, to prawda jest zupełnie inna. Istnieją inne owoce, które tej witaminy posiadają o wiele więcej. Są to na przykład truskawki i owoce kiwi. Bogatym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka . W 100g owocu jest 183 mg witaminy C, a więc 4 razy więcej niż w pomarańczach. Stanowi to aż 260% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Co ważne, czarna porzeczka zawiera również witaminę P, dzięki której witamina C jest lepiej przyswajana. Wśród jabłek najwięcej witaminy C zawiera odmiana „antonówka” – w 100 g znajduje się średnio 10 mg. A co z tymi cytrusami? Cytryny zawierają około 53 mg witaminy C i przy okazji są doskonałym źródłem witamin z grupy B, a także wapnia i potasu. W pomarańczach jest jej 50 mg. Grejpfrut czerwony to 38 mg witaminy C, z kolei grejpfrut biały zawiera 34 mg cennej witaminy. Owoce z witaminą C to na pewno świetne rozwiązanie, aby dostarczyć tę cenną dla organizmu witaminę dzieciom, które jak wiadomo nie przepadają za warzywami.

źródło witaminy c

Pozostałe produkty z witaminą C

Warzywa i owoce to nie jedyne produkty z witaminą C. Wdzięcznym jej źródłem są również niektóre drzewa i krzewy. Na szczególną uwagę zasługuje berberys oraz jarzębina. Owoce berberysu zawierają nawet 10 razy więcej witaminy C niż cytryna czy pomarańcza. Napary z owoców szczególnie dobrze sprawdzają się podczas infekcji wirusowych oraz grypy. Żurawina oraz kalina to kolejne produkty z witaminą C. Z powodzeniem przygotujemy z nich soki, likiery, nalewki, a także pyszne domowe wino.

 

Dodaj komentarz