Wiosenne śniadanie

Zima to ciężki dla organizmu okres w roku. Gdy się budzimy jest ciemno, gdy wracamy z pracy jest ciemno, wybór rodzimych warzyw jest niewielki, a wychłodzone organizmy proszą się o solidne porcje jedzenia, najlepiej mięsnego. Wiosną na szczęście jest zupełnie inaczej…

Zima a wiosna

W ostatni weekend marca przesuwamy godzinę do przodu. To oznacza, że gdy będziemy wstawać rano, to razem z nami wstanie słońce, a gdy wyjdziemy z pracy wciąż będzie jasno. Na straganach pojawią się warzywa: rzodkiewki, pomidory, rzeżucha, ogórki, szczypiorek. Zrobi się cieplej, więc o świcie nie będziemy marzyli tylko o gorącej herbacie i solidnym śniadaniu. Poza tym to okres, kiedy chcemy zrzucić nadmiar kilogramów, zgromadzonych zimą podczas zajadania wieczornych seansów filmowych. Dlatego zmienią się nasze nawyki śniadaniowe…

płatki z owocami

Płatki z owocami i jogurtem

Zawsze namawiam, by na okres zimy pozbyć się z jadłospisu cytrusów i jogurtów. To produkty, które wychładzają organizm… Chociaż pomarańcze mają dużo witaminy C, a jogurty żywe kultury bakterii, to zimą powinny zostać zastąpione kaszą, miodem i bakaliami. Teraz będzie sobie można pozwolić na… musli z owocami. Dlatego na wiosenne śniadanie polecam płatki – bądź jednego rodzaju, bądź wymieszane owsiane, kukurydziane, jęczmienne, najlepiej nie błyskawiczne, do tego garść jabłek, bananów, pomarańczy melona, a gdy przyjdzie czas to i truskawek zalanych dużą ilością jogurtu. Do smaku można dodać łyżeczkę miodu lub ksylitolu/cukru. Takie śniadanie będzie miało sporo kalorii, ale będzie jednocześnie niezwykle odżywcze i energetyczne oraz lekkostrawne.

twarożek

Lekki serek

Kolejnym pomysłem jest twarożek. Ma bardzo dużo wapnia i łatwo przyswajalnego białka. Jest polecany nawet sportowcom-kulturystom. Można go zjeść z pieczywem (oczywiście pełnoziarnistym), jak osobno, warto jednak właśnie wiosną dodać do niego rzodkiewkę, szczypiorek, świeżego ogórka, garść kiełków czy rzeżuchy. To także znakomita kolacja, zwłaszcza dlatego, że białko z twarogu bardzo długo się wchłania, co pozwoli na regenerację naszych mięśni podczas snu.

A jakie śniadanie wiosenne jest Waszym ulubionym?

Dodaj komentarz