Wegańskie batoniki z bananem

batoniki wegańskie

Każdy z nas lubi słodycze. No, przynajmniej zdecydowana większość. Ja uwielbiam i szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie dnia bez słodkości. Muszę w tym miejscu podkreślić, że nie jem kupnych słodyczy. Jakoś nie przekonuje mnie ten chemiczny posmak i skład, który pozostawia wiele do życzenia. Wszystkie słodkie przekąski robię sobie sama. Czy mi się chce? Oczywiście, że tak! Przygotowanie batoników czy ciastek nie jest wcale trudne i czasochłonne. A korzyści z tego płynące są nieocenione. Przede wszystkim mamy słodycze, które są zdrowe, pożywne i idealnie skrojone pod nasze własne upodobania. Do tego nie ma w nich sztucznych dodatków, chemicznych konserwantów i innych uczulających składników. Moim największym hitem są wegańskie batoniki z bananem. W ich przygotowaniu nie ma żadnej filozofii. Batoniki robi się szybko i bardzo prosty sposób. Gotowi? To zaczynamy!

Przepis na wegańskie batoniki z bananem

Oczywiście podstawą batonów są banany. Pamiętajcie, że zawsze lepiej wybrać te dojrzałe, wręcz „czarne”, bo takie są najsłodsze i najsmaczniejsze. Z dodatków polecam orzechy – u mnie są to laskowe, ale oczywiście możecie wybrać takie, które lubicie najbardziej. Do tego dodaję jeszcze suszone daktyle, bo uwielbiam, a także suszoną żurawinę. Dobrze sprawdzi się tu również suszona morela lub figa. Całość doprawiam kardamonem i cynamonem, gdyż są to moje topowe przyprawy 🙂

fit batony wegańskieSkładniki na batoniki:

– 2 duże banany

– garść orzechów

– garść suszonych daktyli

– garść suszonej żurawiny

– 2 łyżki ksylitolu

– szczypta soli

– 1 i ½ szklanki płatków owsianych

– 1 łyżeczka kardamonu

– 1 łyżeczka cynamonu

– 2 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:

Banany dokładnie rozgniatamy i mieszamy z płatkami owsianymi. Dodajemy olej kokosowy i ksylitol. Ponownie mieszamy. Dodajemy resztę składników. Wszystko razem łączymy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy przez mniej więcej 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy masę i kroimy na mniejsze bloczki. Ps. Masę możecie również przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wówczas łatwiej będzie uzyskać kształt idealnych batoników. Smacznego!

Dodaj komentarz