Lato służy ładowaniu akumulatorów nie tylko podczas urlopu i leżenia na słońcu. Ważne jest także to, co o tej porze roku zjadamy. Bo im więcej wartościowych produktów, tym większa szansa na zdrowe przetrwanie jesieni i zimy. Poza tym część produktów dostępnych latem jest niedostępna zimą. Trzeba więc delektować się póki świeże, tanie i do kupienia na każdym kroku.
Co więc powinno znaleźć się w naszym menu zanim zaskoczy nas polska złota jesień?
Owoce jagodowe – maliny, truskawki, jagody, borówki, jeżyny. To pyszne, niskokaloryczne owoce, idealne do sałatek, deserów czy jako wypełnienie pierogów.
Orzechy są dostępne przez cały rok, ale szczególnie latem warto się nimi zajadać, zwłaszcza podczas górskich wędrówek – są lekkie i nie psują się, a kalorie, których dostarczają mnóstwo, szybko spalimy.
Lody – najbardziej dietetyczne są sorbety, ale te mleczne dostarczają sporą dawkę wapnia.
Ryby należy jeść przez cały rok, ale warto wykorzystać pobyt nad morzem, by zajadać się świeżymi, najlepiej z grilla.
Zdjęcia: pixabay.com