Spotkanie z teściami zwykle nas stresuje i staramy się, aby wszystko było perfekcyjnie. Mieszkanie posprzątane i odkurzone, stół ładnie nakryty, a dania wyborne – godne najlepszej pani domu. Zapytaj partnera, co lubią jego rodzice i weź to pod uwagę – jeśli nie jadają np. owoców morza, nie rzucaj się na grillowanie krewetek – lepsze będą m.in. domowe pulpety. Pudliszki czy Rolnik dostępne są w każdym sklepie, ale najlepiej ugotuj je sama. Oto 3 potrawy, którymi trafisz do serca teściowej.
Trudno jest trafić w czyjś gust kulinarny, dlatego warto zrobić krótkie rozeznanie, co jadają, a czego unikają nasi goście. Mogą być na diecie wegetariańskiej lub bezglutenowej, mogą nie przepadać za rybami lub nie jadać potraw smażonych. Jednym smakują zaś pulpety – Pudliszki czy Łowicz królują u nich na stole co najmniej raz w tygodniu, a inni chętnie skosztują wykwintnych dań z innej strony świata. Dla teściów jednak lepiej przygotować tradycyjne dania kuchni polskiej, ew. troszkę poeksperymentować. Oto TOP 3 pomysły na udany wspólny obiad!
Pulpety – Pudliszki, Herby lub domowe
Pulpety to jedno z tych dań, które zwykle kojarzy nam się z domem rodzinnym. Mogą być przyrządzone w sosie koperkowym lub też pomidorowym – wystarczy przecier pomidorowy Pudliszki lub inny, aby nadać mięsu wyrazistego smaku. Świetnie komponują się z ziemniakami, ale pasuje do nich także kasza pęczak lub gryczana – warto pozostawić gościom wybór. Z warzyw przygotuj ogórki kiszone oraz buraczki.
Gołąbki
Kolejnym tradycyjnym daniem, które na pewno będzie teściom smakować, są gołąbki. Tradycyjnie przyrządza się je z kapusty białej, ale możesz zrobić kilka sztuk z czerwonej oraz delikatnej włoskiej. Podstawowy farsz składa się z mięsa mielonego oraz ryżu – takie gołąbki serwuje się z ciemnym lub pomidorowym sosem. Ten drugi szybko zrobisz, mając przecier pomidorowy. Pudliszki, Valfrutta, Dawtona – wybór w sklepie masz naprawdę duży. Warto też zrobić inną wersję, np. z pęczakiem i grzybami.
Risotto z owocami morza
Gołąbki, schabowe, pulpety – Pudliszki lub domowe – mielone, a może tradycyjna pieczona gęś? Nie musisz jednak przygotowywać polskiego dania. Kremowe i aromatyczne risotto to klasyczne danie kuchni włoskiej, ale uwielbiane już na całym świecie, także przez Polaków. Jeśli wiesz, że teściowie jadają owoce morza, kup mieszkankę krewetek, małż, kalmarów itd., a następnie przygotuj to eleganckie danie. Zachwycisz wszystkich, na czele z teściową! Jeśli jednak boisz się zaryzykować, możesz wybrać kurczaka i różne warzywa. Pamiętaj, że w tej potrawie ważne są też dobrze dobrane dodatki – białe wino, ser – np. pecorino, a także masło lub śmietana.