Sól jest bardzo ważnym składnikiem nie tylko ludzkiej diety, ale także tej zwierzęcej. Człowiek korzysta z niej prawdopodobnie od zarania dziejów, jednak wzmianki o niej znajdują się w pismach datowanych na rok 3000 przed naszą erą. Egipcjalnie konserwowali nią mięso. Dlaczego sól szkodzi, a jednocześnie jest niezbędna i zajmuje tak ważne miejsce w historii ludzkości?
Kiedyś białe złoto, dzisiaj biała śmierć
Sól to przede wszystkim znakomity konserwant. Starożytni Grecy wydłużali okres przechowywania ryb soląc je, plemiona żyjące na stepach z kolei używali bardzo słonych serów, a Chińczycy w soli płacili daninę na rzecz cesarza, Rzymianie używali jej również jako środka płatniczego. Słowo “salary”, czyli „pensja” po angielsku równie pochodzi od “sal”, czyli “sól”. Sól występuje w wodzie morskiej i litosferze, a soli, która powstawała przez odparowanie wody morskiej używali Grecy i Fenicjanie.
Dlaczego warto wyeliminować sól z diety?
Trzeba docenić konserwujące właściwości soli. Bezsprzecznie też sól poprawia smak potraw. Nie wyobrażamy sobie bez niej przekąsek, takich jak chipsy, paluszki, popcorn, zupy bez soli tracą smak. Niestety, sól jest coraz częściej nadużywana. Dodawana do wędlin, serów, a nawet słodyczy powoduje wiele chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie czy nowotwór żołądka. Uzależnienie od soli jest tak powszechne, że medycy biją na alarm i radzą ograniczyć spożycie soli do 6 gramów na dobę. Niektórym wydaje się to niemożliwe, bo to zaledwie łyżeczka soli, jednak wystarczy nieco zmienić swoje przyzwyczajenia by było to możliwe. Przykładowo garnki Philipiak, wykonane z najwyższej jakości materiałów, nie zmieniają smaku potraw i pozwalają na wyczucie nawet najdelikatniejszych nut smakowych, jakie dają wszystkie składniki dania oraz zioła. Specjaliści zalecają więc odstawienie soli na rzecz ziół takich jak lubczyk, zioła prowansalskie, zaostrzenie smaków czosnkiem. Po pewnym czasie można się przekonać, że życie bez soli jest możliwe, a odstawienie jej po krótkim czasie zmniejszy ciśnienie, pozwoli obniżyć wagę i poprawi nasze samopoczucie.