Robimy porządek w kuchni

ekspres

Blaty w kuchni służą do przygotowywania na nich jedzenia. Jeśli są odpowiednio duże, można swobodnie wystawiać na nie produkty niezbędne do gotowania, ale także inne przedmioty, z których w kuchni korzystamy. Jeśli będzie ich zbyt dużo, kuchnia będzie sprawiała wrażenie zagraconej, a gotowanie stanie się niezwykle utrudnione. Co koniecznie trzeba na nim zostawić, a co można schować?

ekspresZostawiamy koniecznie
Czajnik to urządzenie, którego używamy na co dzień do parzenia kawy, herbaty, gotowania wody w innych celach. Musi być do niego stały dostęp.

Ekspres do kawy to niezbędne urządzenie w kuchni. Niektóre ekspresy są jednak pokaźnych rozmiarów i mogą zająć naprawdę spory fragment blatu. Oczywiście robią przepyszną kawę i warto je mieć. Jeśli kuchnia jest mała, lepiej wybrać ekspres mały, np. kolbowy lub na kapsułki, zamiast uniwersalnej maszyny.

W zależności od częstotliwości używania:
Urządzenie do gotowania potraw znacznie ułatwia przyrządzanie obiadów i deserów. Są osoby, które korzystają z niego codziennie, inne raz na jakiś czas. Można więc wstawić go do szafki, by był pod ręką, albo pozostawić na blacie.

Maszyna do chleba także nie zawsze jest używana. Można ją zmieścić do szafki.

Mikser, jeśli w domu mieszka prawdziwy cukiernik, musi stać na blacie. Jeśli robimy ciasta raz na jakiś czas, lepiej go schować.

Sokowirówka robi smaczne i zdrowe soki, ale naprawdę musi stać na blacie?

ekspres

Trzeba schować:
Żywność, deski do krojenia, noże – te produkty powinny mieć swoje miejsce w szafkach. Można spierać się nieco o noże, bo jeśli są ustawione na bloku, powinny stać na blacie. Jeśli nie, chowajmy je do szuflady. Odpowiednia organizacja przestrzeni w kuchni uprzyjemni korzystanie z niej wszystkim domownikom.

Zdjęcia: unsplash.com

Dodaj komentarz