Dawne staropolskie czasy charakteryzowały między innymi: miłość do jedzenia, upodobanie do zabawy i zwyczaj gromadzenia pięknych przedmiotów. Często prowadzono wystawne życie ponad własne możliwości finansowe, ale pewnych wyznaczników „klasy” po prostu nie można było nie mieć.
Takim właśnie towarem „luksusowym” była w Polsce szlacheckiej zastawa stołowa. – Im droższa i bardziej elegancka, tym lepiej. Każdy, kto mógł się poszczycić porcelanowymi, wykwintnymi naczyniami stołowymi,miał prawo uważać się za osobę z klasą, elitę. Dlatego, gdy w XIX wieku dzięki maszynowej produkcji, mogli sobie na zakup zastawy stołowej pozwolić także mieszczanie, nikt nie żałował funduszy. W końcu tylko biedota z najniższej klasy jadała ze wspólnej miski drewnianymi łyżkami….
Zastawa stołowa – nie tylko dla wybranych
Dziś zastawy stołowe to już nie luksus dla wybranych, ale z pewnością niezbędny w każdym domu element wyposażenia, nadający charakteru i klimatu rodzinnym posiłkom. Z pewnością
porcelanowa waza do zupy uświetni każdy bardziej i mniej uroczysty obiad. – W końcu to, w jaki sposób podany jest posiłek wpływa na jego atrakcyjność.
Nie można wyobrazić sobie eleganckiego przyjęcia z zupą podaną gościom bezpośrednio na talerzach. Nie tylko nie należy to do dobrego tonu, ale jest niepraktyczne. Dlatego warto zainwestować w zastawę stołową rozszerzoną o różne akcesoria – np. wazę do zupy.
Jak wybrać?
Jak dobrze dobrać wazę, by stanowiła ona ozdobę stołu i nadawała posiłkowi dyskretnej elegancji? Wybór elementów zastawy musimy uzależnić od miejsca, w którym będzie eksponowana – inne nadadzą się do restauracji czy hoteli, a inne do biura na oficjalne spotkania biznesowe, jeszcze inne – do domu. Drugim aspektem, jaki należy wziąć pod uwagę przy wyborze np. wazy do zupy, jest wystrój jadalni oraz już posiadana zastawa, a także fakt, czy używać jej będziemy na co dzień czy od święta. Inna przyda się na rodzinne codzienne obiady, a inna – na eleganckie spotkania.
Wszystkie elementy powinny prezentować ten sam styl – jeśli mamy talerze i sztućce bardzo eleganckie stylizowane, np,na retro, nie będzie właściwe zestawiać ich z nowoczesną wazą w stylu minimalistycznym lub folk. Nie każdy też styl pasuje do każdego rodzaju posiłku. Im bardziej uroczyste spotkanie, tym większa rolę spełnia zastawa stołowa.
Jeśli jednak mamy trudność w podjęciu decyzji, co do stylu naszej zastawy, warto postawić na klasyczną elegancję. Białe naczynia o tradycyjnym kształcie i wzorze z pewnością będą pasowały do każdego wnętrza.