Szczupła talia i płaski brzuch dzięki diecie? Oczywiście, że tak! Nie bez powodu mówi się, że ładny brzuszek robimy nie na siłowni, a w kuchni. Ćwiczenia to zaledwie dodatek do zdrowej i właściwie zbilansowanej diety. Spożywanie odpowiednich produktów spożywczych pomaga nam pozbyć się niechcianego tłuszczyku i tym samym uzyskać płaski brzuch, o którym marzy każda z nas, niezależnie od tego, czy mówi o tym głośno, czy nie. Oczywiście nic nie dzieje się z dnia na dzień. Walcząc o wymarzone kształty zawsze musimy uzbroić się w cierpliwość. Efekty w końcu przyjdą! Co jeść, żeby mieć płaski brzuch? Poniżej lista produktów, które pomagają spalić tłuszczyk z brzucha, gdyż w swoim składzie zawierają związki redukujące tkankę tłuszczową. Oczywiście zajadanie się nimi do woli, cudów nie przyniesie. Owszem, należy je spożywać, ale jednocześnie trzeba wyeliminować z jadłospisu produkty przetworzone, słodycze, napoje gazowane, alkohol, a więc to wszystko, przez to przybieramy na wadze.
Na płaski brzuch – jajka
Mało osób zapomina, jak cudownym produktem są jajka. Nie dość, że niskokaloryczne, to na dodatek bogate w cenne witaminy i minerały. Wystarczy tu wspomnieć o witaminach A, D, E i K oraz pierwiastkach takich, jak potas i magnez. Jajka to też świetne źródło białka, które jak wiadomo, zapewnia uczucie sytości nawet do kilku godzin i tym samym chroni przed podjadaniem.
Płaski brzuch dzięki owsiance
W diecie na płaski brzuch nie może zabraknąć owsianki. Nie bez powodu osoby ćwiczące na siłowni i prowadzące „fit” życie zajadają się nią każdego dnia. W owsiance znajdziemy witaminę B6, która zapobiega anemii oraz witaminę B1 odpowiedzialną za walkę ze zmęczeniem. Owsianka to także cenne źródło minerałów, zwłaszcza potasu, wapnia, selenu, krzemu, cynku, jodu i manganu. Znajdziemy w niej również błonnik, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz tłuszcze nienasycone. Owsianka zjadana na śniadanie zapewnia energię na cały dzień i przy okazji przyczynia się do spalania niechcianej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Nie lubisz klasycznej owsianki na ciepło? Na pewno polubisz się z nocną owsianką. Wystarczy płatki owsiane zalać ulubionym mlekiem, dodać chia, syrop z agawy i łyżeczkę masła orzechowego i wstawić na noc do lodówki, a rano ozdobić ulubionymi owocami i gotowe!
Zdrowe pełne ziarno
Chcesz mieć płaski brzuch? Zacznij jeść produkty pełnoziarniste. Takie rady można usłyszeć z ust dietetyków i przeczytać na rozmaitych portalach poświęconych zdrowemu stylowi życia. Produkty pełnoziarniste są pełne substancji odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia i utraty wagi. Mowa tu o błonniku, witaminach i minerałach. Poza tym, pełne ziarno nie zawiera cukru i innych substancji, które utrudniają trawienie, przeciążają wątrobę i zatrzymują spalanie tłuszczu.
Na płaski brzuch – borówki
Są pyszne, niskokaloryczne i do tego pomagają spalać tkankę tłuszczową. Borówki to prawdziwy skarb natury. Sekretem ich skuteczności są polifenole, a więc roślinne związki wykazujące silne działanie przeciwutleniające. I to właśnie te polifenole z borówek świetnie sobie radzą z powstrzymywaniem komórek tkanki łącznej przed przechowywaniem tłuszczu. Uruchamiały też lipolizę – rozpad komórek tłuszczowych, w efekcie czego możemy cieszyć się szczupłą talią i płaskim brzuszkiem.
Orzechy
Ten produkt może wywołać u niektórych zdziwienie, bo jak orzechy mają pomóc w walce z tłuszczykiem, skoro same w sobie są bardzo tłuste i kaloryczne? A prawda jest taka, że tłuszcze zawarte w orzechach to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym orzechy to także wartościowe białko, które dba o przyrost mięśni, a nie tłuszczu. I mimo że są kaloryczne, to mimo to świetnie regulują metabolizm. Oczywiście nie chodzi tu o zjadanie całej paczki orzechów naraz, a zaledwie małej garstki.
Beta-karoten
Licznie przeprowadzone badania pokazały, że produkty o wysokiej zawartości beta-karotenu zmniejszają odkładanie tłuszczyku w talii i okolicach brzucha. Jakie produkty z tej kategorii warto włączyć do swojej diety? Na pewno marchew, dynię i pomidory. Dobrze sprawdzi się też włoska kapusta, groszek, szpinak i szparagi. Jeśli chodzi o owoce z beta-karotenem to warto postawić na morele, brzoskwinie i melona, a także wiśnie i suszone śliwki.
Dobroczynne kwasy omega 3
Tyle mówi się ostatnio o kwasach omega 3, a my wciąż uparcie je lekceważymy. Niesłusznie, bo kwasy omega 3 są naszym najlepszym sprzymierzeńcem, zwłaszcza jeśli chodzi o szczupłą sylwetkę i smukłe kształty. W czym tkwi ich moc? A w tym, że usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn i wszelkich złogów i tym sposobem przyczyniają się do zachowania płaskiego brzucha. Poza tym kwasy omega 3 wspomagają procesy trawienne i przyspieszają metabolizm. Co ważne – są odpowiedzialne za redukcję tkanki tłuszczowej i hamowanie powstawania nowej. Gdzie znajdziemy omega 3? Przede wszystkim w tłustych rybach morskich, które są najlepszym ich źródłem. Poza tym w owocach morza, szczególnie małżach i ostrygach. Kwasy omega 3 znajdują się też w nasionach lnu, produktach sojowych, pestkach dyni, oleju rzepakowym oraz orzechach.