Lato w pełni, a to oznacza finezję w kuchni. W końcu możemy korzystać ze wszystkich darów natury i rozkoszować się smakiem potraw, za którymi tęsknimy zimą. Jeśli powiem wam pierś z kurczaka w sosie kurkowym, to o czym pomyślicie za pierwszym razem? Jestem pewna, że większość osób powie, że o daniu smacznym, ale dość ciężkim i tłustym. Przyzwyczailiśmy się bowiem do tego, że jeśli kurki, to i śmietana. I faktycznie, większość osób podaje je właśnie w ten sposób. A co, jeśli zamiast śmietany użyjemy mleczka kokosowego? Efekt będzie jeszcze lepszy i danie zyska charakteru. Jeśli nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości.
Kurki i kurczak – duet idealny
Dobrej jakości kurczak to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka. Kurki z kolei są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Posiadają komplet witamin od B1 do B12 oraz witaminę C, D, E i H. Ponadto składają się z bardzo dużej ilości wody przez co ich wartość kaloryczna jest niska. Kurki mają również właściwości antyoksydacyjne. Prawda, że brzmi dobrze? Kurczak w sosie kurkowym to danie proste i pyszne jednocześnie. Przepis, który ja wam proponuję nie jest skomplikowany i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Jestem pewna, że ta pierś z kurczaka w sosie skradnie wasze podniebienia. Na pewno będzie świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. No dobrze, a teraz do rzeczy – jak przygotować sos kurkowy z kurczakiem?
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym – czego potrzebujemy?
– 200g kurek
– około 100g kurczaka (może być więcej)
– 100g mleczka kokosowego
– sok z ½ cytryny
– sól, pieprz
– curry
– cebula
– pomidorki koktajlowe
– masło klarowane
– natka pietruszki
– ½ łyżeczki przecieru pomidorowego
Jak przygotować sos z piersią kurczaka?
Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy. Teraz zabieramy się za marynatę. Mieszamy sok z cytryny z solą i pieprzem. Następnie marynujemy w niej kurczaka i smażymy. Kurki myjemy i osuszamy. Podsmażamy razem z cebulką na maśle klarowanym. Po obsmażeniu dodajemy mleko kokosowe, przecier, pomidorki koktajlowe i przyprawy. Dodajemy natkę pietruszki. Do gotowego sosu dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i całość dusimy jeszcze mniej więcej 10 minut. Gotową pierś z kurczaka w sosie kurkowym podajemy z ulubioną kaszą lub ryżem. Smacznego!!!
A jeśli zasmakujecie w piersi z kurczaka w sosie kurkowym, ale będziecie chcieli przygotować ją w bardziej tradycyjnej odsłonie, koniecznie zajrzyjcie tutaj: https://zagrodowy.pl/przepisy/piers-z-kurczaka-z-sosem-kurkowym/