Obiad w greckim stylu? Daj się oczarować kuchni Półwyspu Bałkańskiego!

Każdy kraj ma swoją własną kuchnię i tradycje kulinarne, które w dużej mierze wynikają między innymi z położenia na mapie świata. Kuchnia grecka to kuchnia powszechnie uznawana za bardzo smaczną, stosunkowo prostą i zdrową. Oczywiście nie wszystkie potrawy greckie mogą bezsprzecznie cieszyć się takim mianem, ale te z owocami morza i rybami w roli głównej – a nie brakuje takich ze względu na położenie Grecji na Półwyspie Bałkańskim – z całą pewnością tak. Jeśli masz ochotę na kulinarną przygodę, nie lubisz nudy i nie boisz się wyzwań, koniecznie postaw na kuchnię grecką i poznaj jej najbardziej charakterystyczne smaki!

Kuchnia grecka – czym się charakteryzuje?

Kuchnia grecka jest wyjątkowo smaczna. Jej siłę stanowi prostota, bowiem większość spektakularnych dań, które wprost powalają swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem, powstaje na bazie zaledwie kilku zupełnie podstawowych składników – cały sekret tkwi w ich umiejętnym połączeniu. Znakiem rozpoznawczym kuchni greckiej, podobnie jak pozostałych kuchni bałkańskich i śródziemnomorskich, jest duża ilość dań na bazie zdrowych i pysznych owoców morza, jeszcze większa ilość świeżych warzyw, oliwy z oliwek i aromatycznych ziół.

W kuchni tej nie może zatem zabraknąć soczystych pomidorów, wyrazistego czosnku, cebuli, cytryny, papryki, bakłażana, koperku, oregano. Poza tym istnieje jeszcze jeden składnik, bez którego kuchnia grecka wprost nie mogłaby istnieć – ser feta. Znany i uwielbiany na całym świecie, także w Polsce, jest absolutnie obowiązkowym produktem, przysłowiową wisienką na torcie. Choć z pozoru często jest tylko jednym z wielu dodatków w danej potrawie, tak naprawdę to właśnie on nadaje jej ostatecznego kształtu i niebanalnego smaku, którego nie sposób uzyskać przy pomocy jakiegokolwiek innego zamiennika.

Owoce morza – pyszne i zdrowe!

Frutti di mare – owoce morza – choć jeszcze nie tak dawno niemal zupełnie nam obce, w tej chwili wkraczają przebojem na polskie stoły. Homary, kraby, krewetki, ostrygi, omułki czy ośmiornice – wszystkie one stanowią podstawę wielu dań kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale dostarczają też niebywałej ilości cennych dla zdrowia składników odżywczych, jak między innymi wysokowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak jod, wapń, magnez, żelazo, cynk.

W Grecji najczęściej jadanymi owocami morza są wspomniane ośmiornice, małże oraz krewetki. Warto zwrócić szczególną uwagę na te ostatnie. Ogromną popularnością cieszą się zwłaszcza krewetki vannamei, czyli krewetki białe (białonogie). Są dość duże, mają słodkawy posmak i zwartą konsystencję. Można je jeść na surowo, jak i poddawać obróbce termicznej poprzez gotowanie, smażenie, pieczenie czy grillowanie.

Greckie saganki, czyli…

Przysmak ten może się wielu osobom kojarzyć ze smażonym serem, który jest w Grecji prawdziwie ceniony, jednak miano saganków noszą także na przykład potrawy z owoców morza w sosie. Nazwa pochodzi zaś od naczynia, w którym tradycyjnie powinno się przygotowywać danie – od małej, dość głębokiej patelenki z uszami. Greckie saganki z krewetek z serem feta, bo o nich mowa, to doskonała propozycja na obiad lub kolację na ciepło (prosty przepis znajdziesz TUTAJ). Znajdziesz w nich wszystkie najbardziej charakterystyczne smaki Grecji, jak wspomniane owoce morza, czosnek, cebulka, świeże pomidory, ser feta. Potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, natomiast efekt końcowy zachwyca!

Dodaj komentarz