W dzisiejszych czasach coraz większa ilość osób zwraca baczną uwagę na to, co je. Chcemy być fit, dlatego to, co ląduje na naszych talerzach ma dla nas ogromne znaczenie. Szczególnie latem, kiedy to chcemy wyglądać szczupło i czuć się lekko. Co więc jeść by osiągnąć takie efekty?
Mięso jest potrzebne
Wiele osób, które chcą odżywiać się niskokalorycznie by zachować idealnie szczupłą sylwetkę rezygnuje ze spożywania mięsa w ogóle. Nie jest to jednak do końca dobry pomysł. Warto bowiem mieć świadomość, że mięso jest źródłem potrzebnego nam białka, dzięki któremu możemy zachować między innymi odpowiednią masę mięśniową. Czy jednak oznacza to, że możemy jeść wszystkie rodzaje mięsa w tym również dania smażone na głębokim tłuszczu? Oczywiście, nie. Warto jednak wiedzieć, że istnieją rozwiązania, które z jednej strony pozwolą nam uniknąć pustych kalorii i cieszyć się doskonałym smakiem. Wśród tych propozycji nie sposób nie wymienić mięsa z kurczaka, po które chętnie sięgają nawet osoby, które zawodowo uprawiają sport czy kulturyści.
Kurczak zagrodowy – propozycja idealna
Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje mięsa z kurczaka mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Warto unikać mięsa pochodzącego z ferm drobiu, w których kury znajdują się w ciasnych boksach lub klatkach. Drób taki nie tylko nie ma prawidłowych warunków do wzrostu, ale również często karmiony jest w sposób, który ma na celu jedynie szybki przyrost masy, bez dbałości o zdrowie ptaków. Dlatego też znacznie lepszym wyborem jest tzw. kurczak zagrodowy. Drób ten bowiem hodowany jest w sposób całkowicie naturalny, co jest nie tylko znacznie lepsze dla kur, ale również wpływa zarówno na smak, jak i walory zdrowotne mięsa pochodzącego od ptaków tak chowanych. Na szczęście, w dzisiejszych czasach znalezienie takiego mięsa w sklepach nie powinno stanowić dla nas żadnego problemu.
Różnorodność pomysłów na wspaniałe dania
Warto mieć świadomość, że kurczak zagrodowy może stać się inspiracją do stworzenia naprawdę wielu wspaniałych dań, z których każdy z nas może wybrać idealne dla siebie smaki. Jeśli zależy nam by jedzenie mięsa nie odbyło się negatywnie na kształcie naszej sylwetki warto zadbać o to, by przyrządzany był w sposób lekkostrawny. Możemy więc usmażyć go z warzywami, dodać do makaronu i polać lekkim sosem lub też połączyć z pyszną, letnią sałatką.
Dobrym pomysłem jest także przygotowanie go na grillu – mięso upieczone w ten sposób nie jest tłuste a do tego naprawdę smakuje wybornie.
Podsumowując, mięso z kurczaka to lekka i zdrowa dla naszego organizmu propozycja, szczególnie wtedy, gdy sięgamy po zdrowego kurczaka zagrodowego (o którym możesz poczytać TUTAJ). Warto więc poważnie zastanowić nad ograniczeniem mięsa czerwonego na rzecz drobiu. Tym bardziej, że to nie tylko zdrowe, ale i pyszne mięso, które możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów.