Jeśli Twoim marzeniem jest posiadanie kominka, albo co zimę narzekasz na chłód w mieszkaniu, nic straconego. Dzięki szczelnie zamkniętemu palenisku z żeliwa lub stali, może zyskać piękną ozdobę wnętrza, ciepło, a także blask prawdziwego ognia. Koza to modne i niezwykle estetyczne palenisko na brykiet, drewno lub pellet. Może stanąć wszędzie tam, gdzie posiadamy przewód kominowy, ale nie trzeba robić w tym celu skomplikowanego remontu. Montaż kozy nie powoduje bowiem wyburzania ścian albo niszczenia podłogi.
Rodzaje pieców typu „koza”
Na rynku znajdziemy sporo rodzajów kozy. Różnią się one wielkością, wyglądem, ale także materiałem, z których są zrobione. Popularne są żeliwne, które mają dobre walory grzewcze i zdolność do kumulowania ciepła, wyglądają stylowo, ale pasują także do nowoczesnych wnętrz. Bardziej nowoczesne są kozy stalowe, które wykańcza się na wysoki połysk lub mat. Kozy mogą także mieć schowki na drewno albo kafle, na których można nawet podgrzać potrawę. Obsługę kozy ułatwia pojemnik na popiół, który trzeba od czasu do czasu wyczyścić.
Zalety kozy
- może wspomagać istniejące ogrzewanie w domu i zmniejszyć koszty ogrzewania elektrycznego,
- jest alternatywą dla kominka, ale zajmuje bardzo niewiele miejsca,
- podłączenie kozy do przewodu kominowego zajmuje maksymalnie 2 godziny.
Trzeba jednak pamiętać, że obudowa kozy z każdej strony nagrzewa się, dlatego piecyk musi stać z dala od mebli i dywanów. Najlepiej jeśli ustawiony jest na terakocie albo płytkach, na cegle lub hartowanym szkle. No i kozę trzeba od czasu do czasu wyczyścić, zwłaszcza popielnik i szybę, która szybko ulega zaczernieniu.
Zdjęcia: pxhere.com