Kuchnia to pomieszczenie, w którym bardzo często ciężko pracujemy: śniadania, obiady, kolacje, zmywanie, mieszanie, krojenie. Dlatego powinno być to miejsce ładne, praktyczne i funkcjonalne. Płytki na ścianach ułatwiają usuwanie zanieczyszczeń, duży zlew i zmywarka, które pomieszczą brudne naczynia, niezawodny piekarnik to jedno, a układ szafek może okazać się jeszcze ważniejszy.
Trójkąt roboczy
Tę informację znaleźć można we wszystkich poradnikach dotyczących projektowania kuchni: najważniejszy jest trójkąt roboczy. Co to takiego? To trzy punkty, które należy ułożyć tak, by gotowanie było wygodne. Lodówka – zlewozmywak – piekarnik. Każdy z elementów powinien być oddzielony blatem roboczym, czyli miejscem, na którym swobodnie można rozłożyć produkty do gotowania, naczynia, sztućce, gdzie można wyjąć produkty z lodówki, albo odstawić gorące garnki. Najczęściej bowiem produkty z lodówki wyjmujemy na blat, następnie je myjemy w zlewie, aż trafią na kuchenkę czy do piekarnika. Logiczne, prawda?
Układ szafek
Kolejny problem to szafki. W ich układzie również musi panować pewna logika. Sztućce, deski, miski, czyli przedmioty, które służą do obróbki jedzenia powinny być w pobliżu lodówki i zlewozmywaka, bo tam najczęściej będziemy obierać i kroić. Wszelkie łyżki drewniane, patelnie i garnki zawsze w pobliżu kuchenki, by mieć je pod ręką. Kubki, filiżanki w górnych półkach, niedaleko czajnika i ekspresu, a suchy prowiant najlepiej w spiżarni, albo pojemnej szafce koło lub za lodówką. Taki układ kuchni to spore ułatwienie dla przyszłego kucharza, co dodatkowo zachęci do przygotowywania pysznych posiłków dla całej rodziny.
Zdjęcia pochodzą z https://pixabay.com