Żadne biuro nie może obejść się bez ekspresu do kawy. Nie tylko dlatego, że chętnie piją ją pracownicy, którzy przez 8h muszą być skoncentrowani, ale z kawy korzystają także klienci. Im smaczniejsza, tym większe robi na wszystkich wrażenie. Bo Polacy coraz bardziej cenią sobie dobry smak intensywnego naparu z dużą dawką kofeiny.
Duży dzbanek z podgrzewaniem
Jeszcze kilka lat temu popularnym ekspresem w biurach był ten przelewowy. Teraz coraz więcej osób od nich odchodzi tłumacząc to smakiem kawy. Kawa z ekspresu przelewowego nie jest bowiem tak dobra, jak z ekspresu ciśnieniowego, zwłaszcza że kawa w dzbanku potrafi stać nawet kilka godzin. Wolne przelewanie się w wody z filtra do dzbanka nie pozwala zachować aromatu świeżych ziaren, który szybko się ulatnia. Niewątpliwymi zaletami jednak takiego rozwiązania w biurach jest wielkość dzbanka i pojemnika na wodę oraz utrzymywanie stałej temperatury kawy. Można zaparzyć nawet 8 filiżanek kawy, która przez długi czas będzie ciepła i gotowa do podania.
Duży ekspres ciśnieniowy
Część firm decyduje się na zakup profesjonalnego ekspresu do kawy. To świetne rozwiązanie, bo kawa z takiej maszyny jest niezwykle aromatyczna, zawsze świeża, w zaawansowanych maszynach można ustawić intensywność naparu, często też ziarna są mielone automatycznie i na bieżąco, tuż przed zaparzeniem. Jednak i tutaj bywają minusy – ekspres taki zajmuje bardzo dużo miejsca, hałasuje podczas mielenia kawy i wymaga codziennego czyszczenia i regularnej konserwacji, zwłaszcza w starszych i tańszych modelach.
Ekspres na kapsułki
Świetnym rozwiązaniem do niewielkiego biura może być ekspres Krups https://www.dolce-gusto.pl/machines To rozwiązanie znane od lat i bardzo cenione przez smakoszy. Do ekspresu trzeba bowiem dokupić kapsułki, które wkłada się każdorazowo i z których można przygotować jedną kawę. Ekspres Krups zajmuje mało miejsca, jest cichy, a zakupienie kilku rodzajów kawy w kapsułkach pozwala pracownikom i klientom biura na picie swojej ulubionej kawy.
Zdjęcia: pixabay.com