Domowa pizza to jedno z tych dań, które wprawdzie wymaga od nas trochę nakładów pracy, ale także może przynieść zaskakujące połączenie smaków. Owszem, nie zawsze taki posiłek musi nam wyjść dobrze za pierwszym razem, ale warto spróbować swoich sił. W końcu mówimy tutaj o jednym z najpopularniejszych dań na świecie, więc czemu nie spróbować zrobić go samemu?
Domowa pizza krok po kroku
Istnieje wiele doskonałych pizzerii, które dowiozą nam pizzę do domu i to bardzo szybko. Możemy w takich restauracjach zamówić niemal dowolny rodzaj pizzy. To szybki i całkiem niedrogie rozwiązanie, a szczególnie wtedy, kiedy nie ma się czasu na to, by spędzać go w kuchni. Jednak by poznać pizzę z zupełnie innej strony, należy spróbować wykonać ją samodzielnie. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele, choć może być to czasochłonne. Szczególnie wtedy, kiedy robimy coś takiego po raz pierwszy. Dlatego warto uzbroić się w cierpliwość i być dla siebie wyrozumiałym.
Przepis na domową pizzę
Jaki jest więc sprawdzony przepis na pizzę? Nie ma jednego, cudownego przepisu na to, by domowa pizza wyszła idealnie. Dużo zależy bowiem od dodatków, które się na nią położy. Jednak najważniejsze jest ciasto. Dobrze wyrobione i z odpowiednich składników sprawi, że nasza domowa pizza będzie idealna. Od czego więc zacząć? Potrzebujemy pół kilograma mąki, najlepiej typu 00 specjalnie przeznaczonego do pizzy, a do tego około 200 gramów mąki pszennej, która posłuży do podsypywania st. Do tego 4,5 grama drożdży suchych, 50 gramów cukru. Kolejnymi produktami będą oliwa z oliwek (50 mililitrów), sól (2,5 grama) oraz woda (około 300 mililitrów). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie wyrabiamy z nich ciasto. Trzeba dość mocno się do tego procesu przyłożyć i dbać o to, by wszystko było równo odmierzone, a dodatkowo ciasto dobrze wyrobione.
Ciasto na pizzę musi wyrosnąć!
Kiedy ciasto będzie już przez nas wyrobione, musi swoje odczekać. Najlepiej zostawić je w ciepłym miejscu na około 40 minut, a następnie dodatkowo przykryć ściereczką. Kiedy już ciasto wyrośnie, można zabrać się za robienie domowej pizzy. Trzeba je jednak jeszcze raz wyrobić, czyli pougniatać, a dodatkowo podsypać mąką. Teraz ciasto można podzielić, a w tym przypadku, wyjdzie z tego aż sześć sztuk pizzy. Tworzymy kulę z ciasta, a następnie rozwałkowujemy je i tworzymy spód do pizzy. Dobrze podsypać wcześniej stół lub stolnicę mąką tak, by ciasto nie przywierało do powierzchni. Jeżeli już będziemy mieli to gotowe, można zająć się dodatkami. Najważniejszym z nich będzie oczywiście sos pomidorowy.
Dodatki do domowej pizzy – łącz, jak lubisz!
Ten można przyrządzić samodzielnie lub zdecydować się na jeden z tych, które znajdziemy w sklepie. Jednak ten zrobiony w domu może smakować znacznie lepiej, niż kupny. Sosem smarujemy ciasto, a na wierzch dodajemy ser. Najpopularniejszym oraz jednym z najsmaczniejszych będzie oczywiście ser mozzarella. Do tego można już dodawać dokładnie to, na co mamy ochotę. Począwszy od różnego rodzaju mięs, a skończywszy na warzywach czy nawet owocach. Tutaj ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Ile czasu ma tam spędzić? Po około 25 minuta będzie już gotowa, ale warto sprawdzać, jak postępuje proces pieczenia. A potem tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem.