Co zrobić z dynią?

dynia

Dynia to fantastyczne jesienne warzywo. Właśnie teraz 1 kg dyni kosztuje nawet mniej niż 1 zł. Dobrze się przechowuje, a wykorzystać można zarówno miąższ, jak i pestki. Wiele osób kojarzy ją jednak tylko z Halloween i po wydrążeniu nie bardzo wie, co dalej… Upiec, ugotować?

dynia

Na początek trochę danych dotyczących wartości dyni

Wartości odżywcze dyni (surowa/gotowana, 100 gramów): Wartość energetyczna – 26/20 kcal.
Witaminy: C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina A, Witamina E, Witamina K.
Minerały: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk.

Z dynią największy problem jest taki, że ciężko ją obrać, zwłaszcza gdy mamy zwykłą, polską dynię. Ale i na to znaleziono sposób – dynię trzeba rozkroić, wydrążyć pestki i włókna, pokroić na paski szerokości 3-4 cm i włożyć je do formy na ciasto, a następnie do piekarnika. Gdy będziemy ją piec w 180 stopniach, po około 30 minutach zmięknie i łatwo obierzemy ją ze skórki. Taką dynię można wykorzystać do zupy w kawałkach, zmielić w malakserze i zrobić z niej placki na słodko, a nawet wykorzystać do ciasta.

Zupa z dyni

Zupa z dyni to nic trudnego i każdy może samodzielnie ją przygotować. Wystarczy w rondlu, na odrobinie masła podsmażyć kawałki marchwi, pietruszki, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem, dodać kawałki dyni i poczekać aż całość się gotuje. Zupy dyniowe mają właściwości rozgrzewające, zwłaszcza jeśli dodamy do nich suszonego imbiru. Na koniec wystarczy całość zmiksować, zabielić łyżką śmietany oraz wsypać już na talerzu garść uprażonych migdałowych płatków.

dynia

Słodkie wypieki

Wydawać by się mogło, że warzywo nie nadaje się do przyrządzania wypieków. Nic bardziej mylnego. Mus z podpieczonej dyni to doskonały dodatek do bułeczek na słodko, pączków, muffinek, a nawet sernika! Dynia w słodkich wypiekach świetnie komponuje się z cynamonem i pomarańczową skórką, a to aromaty idealne na jesień.

Zdjęcia: unsplash.com

Dodaj komentarz