Chlebek bananowy dla małych i dużych

chlebek bananowy z kakao

Chlebek bananowy podbija Instagram. Króluje na kontach fit dziewczyn, które lubią wylewać siódme poty na siłowni i matek polek, dbających o zdrowie odżywianie swoich dzieci. Jest też wdzięczną przekąską dla osób, które lubią dobrze zjeść, ale jedzą wyłącznie zdrową żywność. Chlebek bananowy to wbrew nazwie bardziej ciasto niż chleb. Nie podaje się go na wytrawnie, tylko na słodko. Wybornie smakuje z masłem orzechowym i domową nutellą. Można go serwować również ze świeżymi owocami. Dodając do pieczenia kakao, dodatkowo otrzymujemy produkt bogaty w magnez. Ja jestem ogromną fanką takiego chlebka i przyznaję bez bicia, że robię go bardzo często. Z resztą cała moja rodzina za nim przepada. Chcecie przepis? Poniżej prezentuję mój ulubiony – banalnie prosty i szybki w realizacji.

Przepis na chlebek bananowy z kakao

Myślę, że większość osób ma w swoim domu banany. Nie zjadajcie wszystkich od razu! Trzy zostawcie w spokoju i pozwólcie im troszkę dojrzeć. Będą jak znalazł do chlebka. Reszta składników też nie jest skomplikowania. Potrzebna będzie mąka – u mnie zawsze ta zdrowa i bezglutenowa, bo pszennej nie trawię. Do tego jajka, kakao i proszek do pieczenia. Szczegółowe proporcje poniżej.

chlebek z bananówSkładniki:

– 3 dojrzałe banany

– 50g mąki owsianej

– 50g mąki kukurydzianej

– 25g kakao

– 3 jajka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na miarę gładką masę. Jajka miksujemy na puszystą masę. Dodajemy rozgniecione banany i całość raz jeszcze miksujemy. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i kakao – dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam jednorazowych foremek aluminiowych. Na wierzchu możemy ułożyć plasterki banana lub posypać orzeszki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Smacznego!!!

Dodaj komentarz