Styl życia i dieta przy zaparciach mają znaczenie

piramida żywienia

Zaparcia – problem przewlekły, trudny do pokonania, dla niektórych wstydliwy. Pojawia się często w ciąży, w podróży, jest codziennością osób zapracowanych, jadających w fast-foodach, ograniczających się do jednego posiłku dziennie jedzonego od 18 do 24, unikających jakiegokolwiek ruchu.

warzywa i owoce

Zmień styl życia na dobry

I ten styl życia ma największy wpływ na działanie naszego żołądka i jelit. Zaparcia to nie tylko większa waga, wypukły brzuch, ale także częste bóle brzucha, poczucie ciężkości. Przewlekłe zaparcia, to także groźba chorób, również nowotworowych. Dlatego koniecznie trzeba się ich pozbyć długofalowo, nie za pomocą przeczyszczających herbatek, ale za pomocą zdrowej diety i ruchu. Włączmy więc w codzienny plan dnia spacer, bieganie, wypad na basen czy przejażdżkę rowerową. Ruch uaktywnia działanie wszystkich narządów wewnętrznych, także tych odpowiedzialnych za trawienie.

kobieta z wodą

Menu bogatsze w zboża, owoce…

Dieta.. Po pierwsze trzeba wyrzucić z jadłospisu wszelkie wysoko przetworzone produkty: zupy w proszku, pierogi ze sklepu, bułki pszenne. Należy je zastąpić chlebem pełnoziarnistym, płatkami owsianymi, zupami warzywnymi, razowym makaronem, mięsem pieczonym lub z grilla. Dieta przy zaparciach musi być też bogata w owoce, najlepiej w jabłka, kiwi, śliwki, także suszone, oraz w warzywa. Niezbędna dla prawidłowej pracy jelit jest także woda. Każda dorosła osoba musi dziennie wypić nawet 1,5 litra różnych płynów.

1 thought on “Styl życia i dieta przy zaparciach mają znaczenie

Dodaj komentarz