Gęsty, naturalnie słodki, przepyszny, pełen witamin. Rozszerzanie diety dziecka warto zacząć od pożywnego i tak bardzo przez niemowlęta lubianego soku z marchewki. Pozwoli on nie tylko przekonać dzieci do spożywania warzyw, ale dostarczy niezbędnych witamin.
Same zalety pomarańczowej marchewki
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw na całym świecie i jedno z najzdrowszych. Ma dużą zawartość witaminy A, C, witamin z grupy B. Ma także witaminę E, H, K oraz PP. Składniki mineralne, jakie można znaleźć w marchewce to kobalt, cynk, magnez, wapń, potas, sód, żelazo, fosfor oraz miedź. Ma także kwas foliowy, jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Ma duże ilości błonnika, dlatego dobrze wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Marchewkę podawać należy dzieciom, które cierpią na biegunkę. Zupa marchwiowa z ryżem jest dobrym daniem podczas zatruć żołądkowych. Wzmacnia również odporność. I oczywiście dobrze wpływa na nasz wzrok oraz skórę.
Sok na każdą okazję
Sok z marchewki, zarówno ten czysty, jak i z dodatkiem owoców, takich jak jabłko, winogrona czy z dynią, warto mieć zawsze ze sobą. Jest gęsty i pożywny, więc idealnie nada się do zaspokojenia pierwszego głodu podczas spaceru. Świetnie też gasi pragnienie podczas ciepłego dnia. Sok można podgrzać wkładając butelkę do ciepłej wody, może być też podawany w temperaturze pokojowej. Nie zawiera cukru ani sztucznych dodatków. To samo zdrowie i pyszny smak nie tylko dla niemowląt, ale także starszych dzieci i rodziców.
Pamiętam, że jako dziecko nie lubiłam soku z marchwi, marchewka u mnie przechodziła tylko w postaci startej z jabłkiem i cukrem 🙂 Teraz wręcz przepadam za marchewką i sokami z niej 🙂