Drobiowe pyszności? Tylko z kurczaka zagrodowego

kury na łące

Zrobienie dobrego domowego obiadu, to podstawa dobrego samopoczucia. Jeden gorący posiłek dziennie zapewni odpowiednią ilość kalorii, ale także rozgrzeje “od środka”. Niestety coraz rzadziej mamy czas na gotowanie i kupujemy w sklepach wysoko przetworzone “gotowce”. Tymczasem sięgnięcie po mięso kurczaka może być wstępem do szybkiego, ale znakomitego gotowania.

mięso z kurczakaDlaczego kurczak zagrodowy jest lepszy niż wieprzowina?

Oczywiście, gdy kupujemy mięso na obiad zwracamy uwagę na jego cenę i świeżość. Kurczak zagrodowy okazuje się być świetnym mięsem na obiad, do sałatki czy przekąskę. Ma wysoką wartość odżywczą – bardzo dużo witamin, zwłaszcza z grupy B, składników mineralnych takich jak cynk, potas czy żelazo, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają korzystnie na układ krążenia. Co ważne, mięso z kurczaka jest niskokaloryczna. Polędwiczki z piersi kurczaka dostarczają ok. 100 kcal w 100 gramowej porcji. Taka sama ilość wieprzowiny to 260 kcal. Chociaż to pierś z kurczaka ma najwięcej białka i najmniej kalorii warto też czasami sięgnąć po skrzydełka z kurczaka, które są bogate w żelazo hemowe i retinol wpływający na wzrok.

pieczony kurczak

Szybki obiad z dużą zawartością białka

Kurczak zagrodowy jest idealny także dla osób uprawiających sport, ponieważ zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka, jest też łatwo trawiony. Kurczak żyjący w zagrodzie a nie w klatce lepiej się odżywia, nie jest karmiony paszą z antybiotykami, w smaku przypomina domową kurę, którą kiedyś przygotowywały nasze babcie. W sklepach możemy znaleźć skrzydełka z kurczaka jak i polędwiczki z kurczaka, które są już doprawione i gotowe do usmażenia lub upieczenia w piekarniku, a to bardzo skraca czas przygotowania odżywczego, zdrowego i smacznego obiadu.

Dodaj komentarz