Dobry ekspres do kawy – jakie ma funkcje?

Kawa z ekspresu

Uwielbiasz pić kawę, a jednocześnie nie chcesz być zdany tylko na wizytę w kawiarni, żeby móc rozkoszować się ulubionym napojem? Zaopatrz się dobrej jakości ekspres do kawy, a uzyskasz kawę, której nie powstydziłby się niejeden barista.

Ekspresy do kawy – jakie wybrać?

Rynek zalany jest najróżniejszymi ekspresami do kawy i czasem trudno rozeznać się, który z nich jest najlepszy. Jedne kuszą zaawansowanym system mlecznym, inne ogromną ilością rodzaju kaw. Aby się w tym nie pogubić i dowiedzieć, które z nich są faktycznie dobre, warto przejrzeć fachowe porady na temat wyboru ekspresów do kawy i poznać te elementy ekspresu, na które najbardziej trzeba zwrócić uwagę podczas zakupów. Przeglądając oferty warto więc przede wszystkim spojrzeć na rodzaj młynka, system zaparzania, system czyszczenia, możliwość wykonania różnego rodzaju kaw, czy też „ustawność” ekspresu (elementy, które są umieszczane z tyłu lub boku, a są do wyciągnięcia, mogą stać się kłopotliwe w małej, ciasnej kuchni, gdzie nie ma na to pola manewru).

Młynek

Choć młynek w ekspresie może wydawać się nieistotnym elementem wyposażenia, zwróćmy na niego baczną uwagę. Na przykład młynki ceramiczne są bardziej wytrzymałe niż stalowe, co oznacza, że ekspres do kawy, który posiada te pierwsze, dłużej zachowa swoją żywotność. Poza tym istnieje też ważny aspekt związany z mieleniem ziaren: jeśli są mielone w sposób, który podnosi zbyt szybko ich temperaturę, tracą część aromatu lub mogą mieć posmak goryczki. Tak dzieje się często przy młynkach udarowych. Najbardziej polecane są młynki żarnowe, które nie podwyższają temperatury ziaren, a przy tym mielą je, a nie siekają na drobne części jak udarowe.

Temperatura parzenia

Odpowiedni aromat kawy można uzyskać tylko przy parzeniu jej we właściwej temperaturze. Dlatego przy zakupie ekspresu do kawy trzeba zerknąć na informacje, czy posiada on (podobnie jak np. model Siemens EQ.6 plus s700) inteligentny system sensoFlow, który przy pomocy specjalnych czujników monitoruje sposób parzenia ziaren. Na przykład potrafi on ustawić temperaturę parzenia espresso na 90-95 stopni, co jest idealnym poziomem ciepła dla tego rodzaju kawy.

Szeroki wybór rodzaju kaw

Jeśli kupujemy ekspres do kawy, to nie tylko po to, aby parzyć w nim espresso. Nawet jeśli sami nie jesteśmy wielbicielami kawy z mlekiem, to przecież mamy jeszcze rodzinę i znajomych, którzy chętnie posmakują u nas pysznego cappuccino, czy podwójnej latte. Dlatego jeśli już decydujemy się na zakup droższego sprzętu, spójrzmy, czy zawiera on szeroki wachlarz różnych rodzajów kaw. Sprawdźmy też, czy ich wybór jest intuicyjny oraz czy piktogramy, czy inne oznaczenia związane z parzeniem danego rodzaju kawy są wyraźne i łatwe do odszyfrowania.

System mleczny

Każdy, kto jest miłośnikiem kawy z mlekiem wie, że dobrze oczyszczony system przepływu mleka przez ekspres, jest gwarancją dobrego smaku. Mleko płynąc przez szklane czy plastikowe rurki, zachowuje swój specyficzny, słodki smak tylko wtedy, gdy nie jest popsute przez goryczkę resztek mleka zostawionych na rurce po poprzednich porcjach. Kiedy bowiem mleko zalega, automatycznie się psuje, co powoduje zanieczyszczanie kolejnych porcji, uczucie goryczki, a także niestety jego toksyczność. Nie zawsze uda się umyć dokładnie rurkę pod bieżącą wodą. Dlatego, jeśli nawet dany system mleczny jest możliwy do umycia w zmywarce, bardzo ważne jest, aby ekspres do kawy posiadał również funkcję samooczyszczania. Wówczas, po każdej porcji przelanego mleka, nastąpi automatyczny przepływ wrzątku przez rurki, co pozwoli na bieżąco je umyć i trochę odkazić.

System spieniania kawy w ekspresie

Jaki ekspres do kawy? Z opcją dwóch kaw na raz oczywiście

Przyjemność picia kawy wynika z możliwości dzielenia się tą chwilą z drugą osobą. Dlatego, jeśli mamy wizję wspólnych poranków na balkonie przy aromatycznej kawie, spokojnego popołudnia z drugą połówką, w którym rozkoszujemy się wspólnie smakiem ulubionego napoju, koniecznie zainwestujmy w ekspres, który umożliwi nam zrobienie dwóch kaw na raz. Opcja oneTouch DoubleCup to ta, która umożliwi nam realizację tego marzenia. Dostępna jest np. w ekspresie Siemens EQ.500.

Ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę? Dodatki i funkcje, które mogą być przydatne

Przy wyborze ekspresu do kawy warto również zwrócić uwagę na pojemność pojemnika na wodę. Jeśli zależy nam na zrobieniu kilku kaw na raz, bo właśnie gościmy przyjaciół, ma to bardzo duże znaczenie. Istotny jest też filtr do wody zamontowany w ekspresie, bo dzięki niemu smak kawy będzie lepszy, a fakt, że ogranicza on gromadzenie się kamienia, powoduje, że ekspres możemy używać o wiele dłużej niż normalnie (bez konieczności odkamieniania). Ważny jest też system czyszczenia ekspresu, to, czy automatycznie czyści się sam, czy możemy większość jego elementów łatwo odmontować i umyć w zmywarce.

Jeśli chcemy wiedzieć, na jakie jeszcze inne funkcje ekspresu warto zwrócić uwagę podczas zakupów, zajrzyjmy do tego poradnika.

Ekspres do kawy. Jaki wybrać? Kapsułkowy czy z młynkiem?

Wybór pomiędzy ekspresem kapsułkowym a tym z młynkiem polega przede wszystkim na wygodzie. Przy kapsułkach odpada opcja mielenia, więc nie musimy się martwić, że np. zmielimy kawy zbyt dużo, a ona zostanie w młynku, lekko zwietrzeje i przy kolejnej partii nie będzie już tak aromatyczna jak wcześniej. Przy ekspresie z młynkiem musimy bardziej uważać na porcje sypanych ziaren, aby nie przesadzić z ilością i dać tylko tyle, ile potrzebne będzie na bieżące potrzeby. Z kolei świeżo zmielone ziarna będą lepiej wydobywały smak kawy niż te w kapsułce. Wybór jak zwykle nie wydaje się oczywisty, bo dla jednego liczy się wygoda i szybkość wykonania kawy, dla drugiego mocny aromat.

Ziarna kawy - najlepsza kawa do ekspresu

Kawa do ekspresu. Jaka najlepsza?

Choć odczuwanie smaku kawy to kwestia indywidualna, bo jedni lubią kawę mocniejszą, bardziej kwaskowatą, inni delikatniejszą np. o posmaku orzechowym, to jednak w ogólnych rankingach najlepiej wypada arabika. Przede wszystkim jest ona uprawiana w lepszych warunkach niż robusta, która odznacza się większą gorzkością. Poza tym fakt, że arabika wymaga tyle pielęgnacji nie tylko przy długotrwałym rośnięciu (aż 9 miesięcy), jak również o wiele większej delikatności przy zbieraniu i transporcie, sprawia, że jej ziarna przetwarzane są dopiero pod koniec całego procesu jej dostarczania, a to pozwala zachować dłużej ich aromat oraz niepowtarzalny, delikatny smak. Czy w takim razie robusta nie nadaje się do picia i parzenia w ekspresie do kawy? Tego nie można powiedzieć. Są osoby, które wolą jej goryczkę oraz mocne działanie (zawiera więcej kofeiny niż arabika), dlatego dla nich wybór tej kawy będzie najlepszy.  Choć najkorzystniejsze jest podobno połączenie arabiki i robusty, mniej więcej w proporcjach 9:1. Uzyskujemy wtedy bowiem odpowiednio delikatną w smaku kawę, ale przy tym z mocniejszym działaniem i lekką, przyjemną goryczką.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz