Wędzone ryby można lubić lub nie. Jest to kwestia bardzo indywidualna. Fani tego typu ryb doceniają ich nietuzinkowy smak, który w dużym stopniu odbiega od smaku ryb przygotowywanych na parze, grillowanych, a nawet smażonych. W tym wydaniu szczególnie dobrze smakuje pstrąg. Podany solo lub w towarzystwie warzyw, potrafi rozpieścić podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sama ryba jest jedną z najbardziej polecanych przez dietetyków. A wszystko za sprawą składników odżywczych, których jest cennym źródłem. Jak wędzić pstrąga? Idealny sposób prezentuję poniżej. Zanim jednak do niego przejdziemy warto wspomnieć, że wędzenie pstrąga nie jest takie trudne, jak się niektórym wydaje.
Wędzenie – czy warto?
Wędzone ryby mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci ostatni swój sprzeciw argumentują tym, że proces wędzenia wymusza obecność soli, a ta z kolei nie ma pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Zwolennicy z kolei podkreślają fakt, że wędzona ryba jest wolna od bakterii i drobnoustrojów, dzięki czemu wolniej się psuje. Poza tym, wędzone ryby nie tracą swych właściwości zdrowotnych. W dalszym ciągu obfitują w cenne kwasy tłuszczowe, które wykazują bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. To tyle ze wstępu.
Jak wędzić pstrąga?
Zanim zabierzemy się za wędzenie pstrąga musimy pamiętać o tym, żeby dokładnie oczyścić rybę – pozbawić ją wnętrzności i skrzeli. W ten sposób nie zepsują się zbyt szybko. Następnie oczyszczone ryby wkładamy do solanki i moczymy przez kilkanaście godzin, mniej więcej 1-12 godzin. Samo wędzenie pstrąga powinno odbywać się przy udziale dymu powstałego na skutek spalenia odpowiednio wybranych drzew. Dobrze sprawdzi się tu drzewo olchy lub buku. Niektórzy polecają też jabłoń lub gruszę. Trzeba tylko pamiętać, aby nie było to drzewo iglaste, gdyż obecna w nim żywica nada rybom posmaku terpentyny.
Wędzenie pstrąga – krok po kroku
A teraz przejdźmy do sedna sprawy – wędzenia pstrąga. Gdy nasza ryba odleży już swoje w solance, należy ją wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie bierzemy ryby i wieszamy je na haku – koniecznie w przewiewnym miejscu. Chodzi o to, aby skóra ryby stała się sucha i przypominała pergamin. W międzyczasie warto przygotować wędzarnie. Dobrze, aby była solidnie nagrzana w momencie, kiedy umieścimy w niej ryby.
Wędzenie pstrąga odbywa się w trzech etapach. Pierwszy z nich trwa około 40 minut i polega na podsuszaniu ryb w temperaturze 45 stopni. Drugi etap trwa już nieco dłużej – 3 godziny i odbywa się w temperaturze 55 stopni Celsjusza. Tutaj chodzi głównie o to, aby przytkać komin, żeby dym wolniej się wydobywał. Należy też co jakiś czas kontrolować czy ryby się nie wytapiają. Należy uważać, żeby pstrąga nie ugotować! Ostatni, trzeci etap trwa 20 minut i odbywa się w temperaturze 60C- 90C. Dobrze uwędzony pstrąg powinien mieć jędrne i soczyste mięso, a jego skóra powinna mieć złocisty kolor.
Więcej o wędzeniu pstrąga można przeczytać tutaj: http://www.uczajki.pl/wedzenie-pstraga-sposob-smaczna-rybke/