Truskawki to owoce, które w czerwcu aż do połowy lipca gości na wielu polskich stołach. I chociaż w marketach można kupić truskawki przez cały rok w formie świeżej (importowane z Hiszpanii) i mrożonej (z polskich pól), to tylko te w sezonie są tak smaczne i soczyste. Warto się nimi nacieszyć, ale także zamrozić czy przygotować dżem truskawkowy.
Zalety i wady truskawek
Truskawki mają właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne, jednak nie każdy może zajadać się nimi do woli, ponieważ uczulają. Zanim więc zjemy cały kilogram, lepiej spróbować odrobinę i odczekać 24 godziny. Nawet osoby, które nigdy nie miały alergii na truskawki, mogą ją nabyć. Warto być ostrożnym.
Niemniej jednak są one niezwykle cenne i warto włączyć je do swojego jadłospisu. Truskawki mają właściwości odchudzające: są niskokaloryczne, a zawarte w nich pektyny pobudzają jelita do pracy. Dzięki właściwościom moczopędnym truskawki oczyszczają organizm z toksyn i pomagają w pozbyciu się nadmiernej wody w organizmie (co przekłada się na wagę).
Jedzenie truskawek polecane jest osobom, które mają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu i problemy ze stawami. Owoce te zmniejszają ilość kwasu moczowego, który źle wpływa na stawy. To bogate źródło witamin C, E, z grupy B i A.
Dzięki kwasowi salicylowemu wspomagają złuszczanie naskórka, a cera staje się jasna i mniej na niej niedoskonałości, dlatego rozgniecione truskawki można zaserwować bezpośrednio na skórę, a nawet na włosy.
Jak wykorzystać świeże truskawki?
Dopóki można, warto kupować świeże owoce dostępne na bazarkach czy straganach. Najlepiej nie kupować ich przy ruchliwych ulicach. Truskawki nadają się po umyciu do bezpośredniego spożycia. Często dzieci posypują je cukrem, ale niepotrzebnie, bo są wystarczająco słodkie. Jeśli wymagają dosłodzenia, możemy użyć ksylitolu, który jest znacznie zdrowszy, niż odpowiednik z buraków czy trzciny. Na deser można truskawki podawać z galaretką albo z kleksem bitej śmietany. Osoby, które nie walczą z nadwagą, mogą pokusić się nawet o zrobienie deseru Eton Mess, czyli z bitą śmietaną i bezami. Truskawki są wdzięcznym dodatkiem do ciast: drożdżowych, tart, tortów, biszkoptów z kremem. Można je dodać także do zwykłych lodów śmietankowych czy waniliowych, ale smakują dobrze również w połączeniu z czekoladowymi, albo maczone w rozpuszczonej czekoladzie.
Fit jedzeniem z truskawkami są wszelkie koktajle i smoothie. Truskawki zmiksowane z innymi owocami, z warzywami, także zielonymi albo z mlekiem zsiadłym czy z kefirem smakują wybornie, są sycące, a ich jedzenie przynosi wiele radości.
Jak zrobić dżem truskawkowy?
Dżem to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie truskawkowego smaku na dłużej. Idealnie pasuje do słodkiej bułeczki w zimne, jesienne dni, czy do posmarowania ciasta lub herbatników. I chociaż dżemy i inne przetwory z truskawek możemy kupić w sklepach, to jednak własnoręcznie przyrządzony smakuje najlepiej.
Przepis na dżem
Tak naprawdę każda pani domu ma swój własny sposób na dżem. Osoby niedoświadczone mogą nawet skorzystać z kupnych dodatków do dżemu, dzięki którym przetwory są gęste, słodkie i chronione przed pleśnią, a przepis znajduje się na opakowaniu. Przygotowanie takiego dżemu trwa maksymalnie godzinę. Jednak najzdrowszym sposobem jest długie gotowanie i mieszanie owoców razem z cukrem. Na 1 kg truskawek można użyć 250-300 gramów cukru. Dodatkowo warto dodać sok z połówki cytryny, który nada całości lekko kwaśnego smaku. Warto pamiętać, by gotowy dżem jeszcze gorący, wkładać do wyparzonych słoików, dokładnie je dokręcić i postawić zakrętką do dołu. W ten sposób słoiki się uszczelnią, a dżem przetrwa wiele miesięcy. Kto wie, że dżem będzie stał w piwniczce dłużej, powinien słoiki zapasteryzować. Najlepiej włożyć je do dużego garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
Mrożenie owoców
Przetwory z truskawek to także mrożonki. Mogą być one przechowywane nawet przez rok. Przydają się do robienia koktajli i deserów zimą, kiedy jesteśmy spragnieni ich smaku. Aby zamrozić truskawki, musimy wybrać dojrzałe i dorodne, umyć je szybko w zimnej wodzie i usunąć z nich szypułki. Następnie owoce należy wysuszyć, rozkładając je równomiernie na tacach pokrytych ręcznikami papierowymi. Na tych samych tackach, ale po zdjęciu ręczników należy mrozić owoce. Po dwóch godzinach od włożenia truskawek do zamrażalnika możemy przełożyć je do woreczków lub pudełek i znowu zamrozić. Kiedy tylko mamy ochotę znowu po nie sięgnąć, powinniśmy rozmrażać je w lodówce. Mrożone truskawki można wykorzystać do ciast, koktajli i smoothie. Nie tracą wartości odżywczych i są o wiele lepsze niż wszelkie sztuczne suplementy diety.
Czy można hodować truskawki na działce?
Oczywiście, że można! Krzewy truskawek nie są duże, więc posadzenie kilku nie zajmie wiele miejsca na działce. Można też poszukać sadzonek, które urosną i wydadzą owoce nawet w skrzynkach na balkonie lub tarasie. Oczywiście nie uzbieramy z takiego zagonka kilkudziesięciu kilogramów owoców, z których będzie można zrobić przetwory z truskawek, ale wystarczy, by codziennie raczyć się garścią własnych, pysznych owoców.
Zdjęcia: pxhere.com